2024.05.23, Csütörtök
Tudományos kutatásokról szóló szakmai együttműködést kötött a PTE és a NEKA
Illusztráció: pixabay.com

Tudományos kutatásokról szóló szakmai együttműködést kötött a PTE és a NEKA

MTI

2022.07.31. 16:45

Jó esély van a sportág fejlődésére, ugyanakkor e folyamat az egészség- és sporttudomány hathatós támogatásával lehet csak igazán sikeres.

A sport- és egészségtudományi, azon belül a kézilabda sportágra vonatkozó tudományos kutatások területén működik együtt a jövőben a Pécsi Tudományegyetem és a Nemzeti Kézilabda Akadémia (NEKA).

Az együttműködési megállapodás pécsi aláírása előtt Mocsai Tamás, a NEKA ügyvezetője felhívta a figyelmet: az akadémia megalakulásakor fontos célkitűzés volt, hogy a fiatalok minőségi képzésekben részesülhessenek. Hozzáfűzte, a NEKA éppen ezért működik együtt felsőoktatási intézményekkel.     

A korábbi válogatott játékos közölte, ma a kormányzati támogatásoknak, az új létesítményeknek, a rendelkezésre álló eszközöknek, szakemberállománynak és magas minőségű sportolóknak köszönhetően jó esély van a sportág fejlődésére, ugyanakkor e folyamat az egészség- és sporttudomány hathatós támogatásával lehet csak igazán sikeres.

Ács Pongrác, a PTE Egészségtudományi Karának dékánja elmondta, az együttműködés keretében egyebek mellett a szakedzőknek készülők a Nemzeti Kézilabda Akadémián tudják megszerezni a gyakorlataikat, a megállapodás emellett a kar új - például humánkineziológus - képzéseit is támogatja.     

Miseta Attila, a PTE rektora arról szólt, hogy a sport, azon belül különösen az élsport egyre inkább tudományos alapokon nyugszik, hiszen az egészségi állapot aprólékos módon történő felmérése, erősítése napjainkban elképzelhetetlen a professzionális egészség- és sporttudományi támogatás nélkül.     

Kiemelte, a PTE a lehető legnagyobb mértékben kívánja saját eszközeivel, képzéseivel szolgálni az élsportot, ezért vesz részt a mostanihoz hasonló együttműködésekben a jövőben is.     

A háttéranyag szerint a PTE Egészségtudományi Kara a fejlődő sportágazati képzési portfoliójából adódóan a versenysport tapasztalatait és sporttudományi kapacitásait ötvözni kívánja a versenysport fejlődése érdekében, továbbá különös tekintettel a legális teljesítmény fokozásában, illetve a sportolók legkorszerűbb prevenciójában és rehabilitációjában kíván innovátor lenni.

Helyi hírekPécsi Tudományegyetemkézilabda együttműködés