2024.03.28, Csütörtök
Ünnepi folklórgálát rendeznek Andrásfalvy Bertalan néprajzkutató tiszteletére Pécsen
Illusztráció: pixabay.com

Ünnepi folklórgálát rendeznek Andrásfalvy Bertalan néprajzkutató tiszteletére Pécsen

MTI

2022.08.22. 07:57

Andrásfalvy Bertalan ahhoz a nagy néprajzkutató nemzedékhez tartozik, amelynek tagjai már nagyrészt nem élnek, és akik útjára indították azt a szemléletváltást, amely elvezetett a Kárpát-medence néptánckincsének mélyebb megismeréséhez, hagyományhű színpadi megformálásához.

A néptánckutatói életút legfontosabb állomásait és az azt szegélyező szakmai-közösségi üzeneteket megidézve köszönti a magyar népzenei és néptáncélet egy gálaest keretében a 90 éves Andrásfalvy Bertalan néprajzkutatót augusztus 24-én, Pécsen - közölte a Janus Pannonius Múzeum az MTI-vel.

Az intézmény közleménye szerint a Pécsi Nemzeti Színház épületében renezett gálán fellépnek Baranya, Sárköz, Szatmár és a bukovinai székely falvak hagyományőrző táncosai.

A két részből álló esten közreműködik Sebestyén Márta, Balogh Kálmán, Pál István "Szalonna", a magyarpalatkai Codoba Florin és fiai, a Magyar Állami Népi Együttes, a Mecsek, a Nyírség, a Pöndöly táncegyüttesek tagjai, a Vasi Kislegényczéh, valamint további táncos és zenei előadók, egykori néprajzos tanítványok.

Mint írták, a rendszerváltó miniszterként és egyetemi tanárként is ismert Andrásfalvy Bertalan ahhoz a nagy néprajzkutató nemzedékhez tartozik, amelynek tagjai már nagyrészt nem élnek, és akik útjára indították azt a szemléletváltást, amely elvezetett a Kárpát-medence néptánckincsének mélyebb megismeréséhez, hagyományhű színpadi megformálásához.

Ez a szemléletváltás az UNESCO szellemi kulturális örökség megőrzését célzó legjobb gyakorlatok regiszterében 2011 óta a szellemi kulturális örökség átörökítésének magyar modelljeként szereplő, idén 50. jubileumát ünneplő táncházmozgalom megszületése szempontjából is meghatározó volt - hangsúlyozzák a közleményben.

A szerdai gálaesttel kapcsolatban további részletek a jpm.hu oldalon olvashatók.

Helyi hírekPécsnéptáncgálaestPécsi Nemzeti Színház