2024.07.12, Péntek
Gyógyszerkutatásban alkalmazható mérőberendezés kifejlesztéséhez nyert támogatást a pécsi Z Elektronika Kft.
Illusztráció: pixabay.com

Gyógyszerkutatásban alkalmazható mérőberendezés kifejlesztéséhez nyert támogatást a pécsi Z Elektronika Kft.

MTI

2022.10.23. 08:31

Az eszközzel a jelenleg alkalmazott, szubjektív módszertant objektív mérési eljárással válthatják ki, azzal gyógyszerhatástani vizsgálatokat lehet végezni egereken és patkányokon.

Gyógyszerkutatásban alkalmazható, nagyprecizitású, fájdalomküszöb mérésére alkalmas automatizált berendezés kifejlesztésére nyert támogatást az elektronikai bérgyártást és kapcsolódó fejlesztéseket, szolgáltatásokat végző, pécsi székhelyű Z Elektronika Kft. - közölte a cég.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Piacvezérelt kutatás-fejlesztési és innovációs program 151 millió forintos támogatásából 2027 végére megvalósuló, saját erővel együtt 314 millió forintos fejlesztéssel egyetemi gyógyszer alapkutatásban és gyógyszergyárak által használható berendezést hoznak létre - írták a cég közleményében.

A közlés szerint az eszközzel a jelenleg alkalmazott, szubjektív módszertant objektív mérési eljárással válthatják ki, azzal gyógyszerhatástani vizsgálatokat lehet végezni egereken és patkányokon.

Mint írták, a módszertanhoz kapcsolódóan szabadalmaztatott eljárást vezetnek be, azt pedig később világpiaci termékként értékesítenék.

A 140 dolgozót, ebből 20 mérnököt foglalkoztató, pécsi telephellyel működő, Zákány Elektronikai Kft. néven 1997-ben alapított, Z Elektronika néven 2007 óta működő magyar tulajdonú társaság főként az ipari szereplők számára végez bérgyártást, javarészt exportra termel, partnerei között vannak német, svájci, görög és szlovén cégek. Mindezek mellett multinacionális orvostechnikai, autóipari és biztonságtechnikai vállalatoknak is gyárt alkatrészeket.

Közölték: a minap zárult egy másik projektjük, annak részeként 1,3 milliárd forintból, a Magyar multi programban elnyert 500 millió forintos vissza nem térítendő támogatás segítségével új gyártócsarnokot épített, gyártóberendezéseket vásárolt és szervezetfejlesztést valósított meg a cég.

A társaság az MTI érdeklődésére közölte: az energiaválság miatt működési költségeik és alapanyagáraik jelentősen emelkedtek, a beszerzési folyamataikat újra kellett gondolniuk, emiatt pedig a vevők kiszolgálása sokkal több emberi erőforrást igényel. Hozzátették, hogy a társaság működését az árfolyamok erős változása negatívan befolyásolja, továbbá partnereik értékesítési piacainak kiszámíthatatlansága is bizonytalanságot eredményezhet.

Mindezekkel együtt jövőbeni céljaik között szerepel, hogy a változó és kihívásokkal teli gazdasági körülmények között is biztosítsák a folyamatos technológiai fejlődést, új dolgozókat vennének fel, emellett munkavállalóik inflációból adódó terheinek csökkentésében érdekeltek.

A Z Elektronika Kft. 2021-ben 2,47 milliárd forint nettó árbevétel mellett 63 milliós eredményt ért el, egy évvel korábban több mint 1,83 milliárd forint nettó árbevétele volt és 180 millió forintos profitot szerzett.

Helyi hírekPécskutatás-fejlesztésgyógyszerkutatástámogatásZ Elektronika Kft.