2024.04.25, Csütörtök
Tehetséges, pécsi fiatalok otthonává válik az egykori pécsi Nemzeti Kaszinó

Tehetséges, pécsi fiatalok otthonává válik az egykori pécsi Nemzeti Kaszinó

magyarepitok.hu

2022.11.10. 08:30

Az MCC egy szellemi, kulturális referenciapontot kíván létrehozni a lepusztult kaszinó helyén. (x)

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) több kiemelt építészeti projektet indított a közelmúltban, a debreceni Aranybika Szálló átfogó rekonstrukciójáról és az új szárny megépítéséről korábbi cikkünkben foglalkoztunk. Most a pécsi Nemzeti Kaszinó teljeskörű felújításáról számolhatunk be, amely a jövőben a tehetséggondozó intézmény pécsi központja lesz.

Itt tanulhatnak majd a legtehetségesebb pécsi és baranyai diákok, emellett nyilvános rendezvények, könyvbemutatók, fórumok színhelyeként a város kulturális és közéleti centrumává is válhat.

Az épület tervezése már elindult, a felújítás generáltervezője a pécsi kötődésű Masszi Építész Iroda Kft. A következő időszakban készülnek el a terület felmérési tervei, és a felújításhoz, átalakításhoz szükséges épületdiagnosztikai értékelések, szerkezeti feltárások. A tervezés alapjául szolgáló felmérési tervek és a tervezett oktatási központ koncepció terveinek véleményezése csak ez után kezdődhet meg.

Ahol a társadalom krémje találkozott

Pécs belvárosában, a mai Király utcában található a Nemzeti Kaszinó, vagy ahogyan a pécsiek nevezik, a Fegyveres Erők Klubja. A Nemzeti Kaszinót 1838-ban alapította meg a Pécsi Nemzeti Kaszinó Egylet. A kaszinók alapítását Széchenyi István szorgalmazta azzal a céllal, hogy létrejöhessenek olyan társaságok, amelyek kizárólag a magyar kultúra, a magyar színjátszás támogatásával foglalkoznak a reformkori Magyarországon.

A kaszinó tehát egy olyan fórum volt, ahol a társadalom vezető rétege, elitje találkozhatott egymással.

A Pécsi Nemzeti Kaszinó Egylet tagsága rövid időn belül több száz főt számlált, így indokolttá vált, hogy egy új székházat építsenek. A Sclauch Imre és Kirstein Ágoston által tervezett neoreneszánsz stílusú új épületet 1896-ban adták át.

Az egyesületet ideológiai okokból megszüntették a II. világháború után. Az épületet államosították, előbb a Kommunista Ifjúsági Szövetség, majd 1962-től a Magyar Honvédség használta. Innen az újabb elnevezés, a FEK, azaz Fegyveres Erők Klubja.

1910 és 1974 között átépítették, majd bővítették a főépületet a szocialista korra jellemző többszintes épületrésszel, amely az utcafrontról ugyan nem látható, de nehezen illeszkedik a történelmi épülethez. A földszinten étterem és presszó nyílt, az emeleten klubterem, egy kisebb színházterem, irodák és szociális blokkok kaptak helyet. A hátsó részben alakították ki a hideg-meleg konyhát és előkészítő helyiségeket.

Az egykori bálterem előadó- és rendezvényteremként éled újjá

Az átfogó rekonstrukció során a meglévő, Király utcai történeti épület teljes körű felújításának és átalakításának tervezését végzik el. Sor kerül a védett homlokzat örökségvédelmi rekonstrukciójára, valamint az egykori bálterem komplex előadó- és rendezvényteremként történő felújítására, amely alkalmas lesz a jövőben az MCC oktatási programjának befogadására, valamint további kulturális vagy a városi élethez kötődő rendezvény megtartására is. Az ingatlanon található további, funkciójukat vesztett és használhatatlanná vált melléképületek elbontásra kerülnek, így az egész ingatlan egységes koncepció mentén újul meg a fenntarthatósági elvek érvényesülésével.

Pónusz Róbert, az MCC képviseletvezetője szerint jól látható párhuzam található az egykori Nemzeti Kaszinó és az MCC törekvései között. „A Kaszinó a reformkor egyik szellemi, kulturális központja volt. A mi célunk, hogy az épület egykori történeti, társadalmi- és kulturális múltjához méltatlan jelenkori fizikai romló állapotát megszüntessük, az épületet teljeskörűen felújítsuk és újra egy szellemi, kulturális referenciapontot hozzunk létre Pécs belvárosában.”

Az MCC tevékenységének a Nemzeti Kaszinóba való áthelyezése nemcsak a tehetséggondozás minőségéhez illő környezet teremt, hanem a hányattatott sorsú Király utcai épületet végérvényesen újra Pécs ékkövéé, valamint a kulturális és társadalmi élet központjává teszi.

A cikk megjelenését a Mathias Corvinus Collegium Alapítvány támogatta.

Galéria

Helyi hírekPécsMathias Corvinus CollegiumépületfelújítástehetséggondozásMasszi Építész IrodatervezésMCC