2024.03.28, Csütörtök
Az országban elsőként végeztek mellkassebészeti beavatkozást robot segítségével Pécsen
Illusztráció: pixabay.com

Az országban elsőként végeztek mellkassebészeti beavatkozást robot segítségével Pécsen

MTI

2022.12.19. 08:31

A korszerű beavatkozás révén a páciens kisebb fájdalommal és gyorsabb felépüléssel számolhat.

Az országban elsőként végeztek mellkassebészeti beavatkozást robot segítségével a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjában (PTE KK) - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a DaVinci Xi nevű, közelmúltban beszerzett sebészeti robottal a beteg tüdejét operálták meg. A korszerű beavatkozás révén a páciens kisebb fájdalommal és gyorsabb felépüléssel számolhat.

Kitértek rá: a PTE KK Robotsebészeti Munkacsoportja már több nőgyógyászati, sebészeti, urológiai műtét elvégzésén van túl a Pécsen idén ősz óta szolgáló robot segítségével.

Papp András, a munkacsoport vezetője a tájékoztatáshoz mellékelt videófelvételen közölte: Magyarország első robotasszisztált mellkassebészeti műtétje után egy teljes program indul a szakterületen, továbbá fül-orr gégészeti robotsebészeti eljárásokat is végeznek a jövőben.

Szalai Gábor, PTE KK Sebészeti Klinikájának adjunktusa a beavatkozás részletei kapcsán ismertette: a robotsebészeti beavatkozások alatt az operációt végző orvos, a "konzolsebész" nem közvetlenül a beteg mellett áll, hanem egy erre a célra kialakított irányítóegység mellől ad kezével utasításokat a robotkaroknak. Ezzel együtt mindent, ami a műtét során történik, az orvos irányít.

A szakember azt mondta, hogy az újfajta eljárások a hagyományos műtétekhez képest kisebb megterhelést és gyorsabb felépülést biztosítanak a betegeknek.

Hozzátette: a robottal szinte minden mellkassebészeti beavatkozást el lehet végezni, a tüdőt érintő műtétek esetében pedig elsősorban a szerv korai stádiumú daganatos elváltozásainak kezelésében veszik majd nagy hasznát a gépnek.

A PTE szeptember végén közleményben jelentette be, hogy egy 3,8 milliárd forint európai uniós támogatási összegű projekt egyik kiemelt tartalmi elemeként adták át az első vidéki robotsebészeti eszközt a pécsi klinikán. A sebészeti robottal azok az orvosok végezhetnek el beavatkozásokat, akik nemzetközi robotsebészeti szakvizsgán szereztek korábban képesítést - közölte akkor az egyetem.

Helyi hírekPécsPécsi TudományegyetemsebészetKlinikai Központrobottechnológia