2024.04.25, Csütörtök
Nagy érdeklődés övezte az új pécsi aquapark és sportuszoda tervezését
Illusztráció: Erdei Mihály/magyarepitok.hu

Nagy érdeklődés övezte az új pécsi aquapark és sportuszoda tervezését

magyarepitok.hu, pecs.hu

2022.12.31. 14:00

A nagyszabású fejlesztéshez multifunkcionális sportcsarnok és uszoda, valamint az uszodához tartozó aquapark tervezés is kapcsolódik.

A pécsi Tüskésréten tervezik azt a létesítmény együttest, amely multifunkcionális sportcsarnok és uszoda, valamint az uszodához kapcsolódó aquapark építését foglalja magában – derült ki az uniós közbeszerzési értesítőből.

Tüskésrét 9,2 hektáros területének fejlesztésére Pécs városa írt ki tervpályázatot. Habár a pályázatra összesen 14 pályamű érkezett be, első díjat nem hirdettek – olvasható a pecs.hu cikkében.

Második díjat kapott a NAPUR Architect Kft. bruttó 10 millió forint díjazással, és harmadik díjat kapott pályaművenként bruttó 9 millió forintos díjazással a MÁS DESIGN Kft. és a Perényi Stúdió Kft. együttes pályaműve, valamint a CAN Architects Studio Építész Iroda Kft. A bírálóbizottság pályaművenként 5 millió forintos megvételben részesítette az alábbi pályaműveket:

  • a kertészeti és ökologikus szemléletű növényi ültetésű koncepciója miatt a Modulárt Kft. pályaművét;
  • a kreatív tereprendezési és ötletes tájépítészeti megoldásai miatt az AU.ROOM Építész Műhely Kft. pályaművét;
  • az alapterületbeli és térbeli gazdaságossági törekvése miatt a Közti Zrt. pályaművét.

A tervpályázat sajtónyilvános eredményhirdetését és a pályaművekből létrejövő kiállítást 2023. január 26-án rendezik meg – tájékoztatott a pécsi önkormányzat honlapja.

 

Nemzetközi szintű sportrendezvényeknek is helyet adó létesítmény

A pályázat keretében javaslatot kellett adni az aquapark kül- és beltéri létesítményeinek arányára és elhelyezésére, figyelemmel a főszezonban prognosztizálható napi 1000, míg télen 500 fő látogató, ezen belül is különösen a kisgyermekes és többgenerációs családok igényeire.

Az élményparkok sajátos vonzerejét

kül- és beltéri csúszdaelemek, továbbá extrém testcsúszdák mellett családoknak szóló, változatos kialakítású, gumis csúszdák létesítése jelenti. Az aquaparkban gondoskodni kell további (kül- és beltéri) medencék (hullám- és strandmedence, ugró- és úszómedence, valamint változatos élménymedencék), továbbá „lassú folyó” és jakuzzik elhelyezéséről is.

Az aquapark wellness-szolgáltatásokkal (például élménymedencék és szaunapark), egész évben működő, speciális látogatói körnek szánt fitneszterekkel, valamint esetleg gyógyászati szolgáltatásokkal (például gyógytorna és gyógymasszázs) is gazdagíthatja a létesítmény kínálatát.

A tervezési területen el kell helyezni egy uszodát, ami alkalmas nemzetközi úszóversenyek, vízilabda és egyéb vizes rendezvények lebonyolítására is. A versenymedencéhez körülbelül 1000 fős (ebből kb. 600 fős fix és kb. 400 fős mobil ülőhelyes) lelátót biztosítanak.

A tervezési területen helyet kell biztosítani egy többfunkciós sport és rendezvénycsarnoknak, amely alkalmas nemzetközi szintű sportrendezvények (elsősorban kézilabda, kosárlabda, röplabda, illetve teremfoci versenyek) lebonyolítására, alkalmanként pedig közéleti-, gazdasági-, szabadidős- és sport-rendezvények, valamint kiállítás és vásár megrendezésére is.

A látogatói kör fogadására és ellátására a kiíró egy szálloda létesítésével is számol.

Helyi hírekPécssportcsarnokszállodauszodaKözti Zrt.tervezésNAPUR Architect Kft.multifunkciós központMÁS DESIGN Kft. CAN Architects Studio Építész Iroda Kft. Modulárt Kft. AU.ROOM Építész Műhely Kft. Perényi Stúdió Kft.