2023.01.29, Vasárnap
Pécsen debütált fényinstallációjával mutatkozhat be a stockholmi fényfesztiválon a Koros Design
Illusztráció: pixabay.com

Pécsen debütált fényinstallációjával mutatkozhat be a stockholmi fényfesztiválon a Koros Design

MTI

2022.12.07. 08:16

A magyar alkotást az 1906-os fiziológiai és orvostudományi Nobel-díj inspirálta, amelyet Camillo Golgi és Santiago Ramón y Cajal kapott "az idegrendszer szerkezetével kapcsolatos munkájuk" elismeréseként.

A pécsi fényfesztiválok visszatérő csapata, a Koros Design 2021-ben Pécsen debütált alkotásával mutatkozhat be Stockholmban, a Nobel-díjak átadásának hetében rendezett Nobel Week Lights rendezvényen - közölte a pécsi fesztiválokat rendező Zsolnay Örökségkezelő NKft.

Közleményükben azt írták: a Zsolnay Fényfesztivál a Pécsi Tudományegyetem orvostudományi karával együttműködésben segítette létrehozni a Koros Design CONNECTED / ÖSSZEKÖTVE című fényalkotását, amelyet tavaly ősszel a kar új campusának megnyitója alkalmából először Pécsen mutattak be.

A hat méter magas fényinstalláció egy neuronhálózat részletét formázza meg, melyen belül a fénynyalábok az idegsejtek közötti információ áramlását jelképezik. Az alkotást a tájékoztatás szerint az elmúlt egy évben a világ több fényfesztiválján is bemutatták, most decemberben pedig Stockholmban is kivetítik.

A Nobel-díjak átadásának hetén zajló Nobel Week Lights fényfesztiválon Nobel-díjas felfedezések által inspirált műalkotásokat mutatnak be.

A december 3. és 11. között Stockholmban látható magyar alkotást az 1906-os fiziológiai és orvostudományi Nobel-díj inspirálta, amelyet Camillo Golgi és Santiago Ramón y Cajal kapott "az idegrendszer szerkezetével kapcsolatos munkájuk" elismeréseként.

A Koros Design csapata által készített alkotás erre a felfedezésre reflektál, óriási idegsejtek és közöttük kialakult, kommunikáló struktúrák ábrázolásával.

Az installációt egy nagyon fontos elméleti pillanat ihlette: amikor két önmagában növekvő idegsejt összeér, kapcsolatot teremt, és így minden alkotóelem egy önmagát meghaladó rendszer részévé válik - olvasható a kommünikében.

Helyi hírekPécsfényfestésStockholmFényfesztivál