2024.06.18, Kedd
Kompetencia központ létrehozásáról állapodott meg a Körber Hungária és a PTE
Kép: Illusztráció, btk.pte.hu

Kompetencia központ létrehozásáról állapodott meg a Körber Hungária és a PTE

MTI

2023.01.31. 10:00

A közös kutatás-fejlesztést, a hallgatók elhelyezkedését és a vállalat szakember-utánpótlási céljait is szolgálja a Pécsi Tudományegyetem (PTE) és a Körber Hungária Gépgyártó Kft. a baranyai vármegyeszékhelyen hétfőn aláírt együttműködési megállapodása.

Miseta Attila rektor a PTE-Körber Campus Kompetencia Központ létrehozásáról szóló együttműködési megállapodás aláírása előtt elmondta, a létrejövő kompetencia központtal oktatási, foglalkoztatási és innovációs téren is szorosabbra fűzik a vállalattal az együttműködést, és az intézmény minden kara számára megnyitják az együttműködés lehetőségét.

A kompetencia központ a remények szerint segíti, hogy minél több hallgató helyezkedjen el a Körbernél, és számos innovációs eredményt is tartogat az együttműködés folytatása - fogalmazott a rektor. Hozzáfűzte: az új megállapodás keretében az egyetemi tudományos műhelyek és a vállalati szféra közös kutatási-fejlesztési célokat és irányokat fogalmazhatnak meg, illetve érhetnek el, ennek révén pedig az újdonságok sokkal gyorsabban kerülhetnek piacra.

Katona Gábor, a vállalat ügyvezetője közölte: az új központtal a Körber tovább erősíti a jelenlétét potenciális munkaadóként is az egyetemen, s szeretnék elérni, hogy még több Pécsen végzett hallgatóból legyen Körber-munkatárs. Hozzáfűzte, ma már az új dolgozóik tizede az egyetemmel megkezdett közös munka eredményeként a PTE-ről érkezik hozzájuk.

Az eddigi eredmények kapcsán közölték: évente közel 100 egyetemista vesz részt a Körber gyakornoki programjaiban, duális képzésekre pedig évente rendszerint 25-30 főt fogadnak, továbbá szemeszterenként 200 diáknak biztosítanak hegesztés- és méréstechnikai gyakorlatot a gyárban. A közös munka során a PTE is tart képzéseket neves oktatók bevonásával a Körber munkatársai részére.

A korábban főként dohányipari gépek gyártásával, alkatrészellátásával, ma már inkább a gyógyszeripar kiszolgálásával, papíripari eszközök gyártásával foglalkozó Körber Hungária Gépgyártó Kft. - korábbi nevén Hauni Kft. - Pécs és Baranya vármegye egyik legnagyobb iparvállalata. A társaság anyavállalata, a hamburgi székhelyű Körber Technologies GmbH több mint húsz országban, több mint száz telephellyel és 12 ezer alkalmazottal van jelen.

A magyarországi leányvállalat az egykori Sopianae Gépgyár csarnokainak és gépeinek megvásárlása után 210 alkalmazottal kezdte meg működését 1994-ben. Az elmúlt tíz évben a vállalat több ütemben bővítette üzemterületét, az utóbbi években dolgozói létszámuk 900 és 1100 között mozgott, jelenleg is 1000 felett van.

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a jelenleg közel ezer főt foglalkoztató Körber Hungária Gépgyártó Kft. 2021-ben 103 millió euró nettó árbevételt és 0,5 millió euró adózás utáni eredményt ért el. Egy évvel korábban 80 millió euró árbevétel mellett 1,1 millió euró volt a nyeresége.

Helyi hírekPécsPécsi Tudományegyetem (PTE)Körber Hungária Gépgyártó Kft.