Számos olyan gyógy- vagy jótékony hatású fűszernövény vesz körbe minket a mindennapokban, és kerül a kezünkbe egy-egy főzés során, melyeket ugyan zömmel a hipermarketek polcairól szerzünk be, de egy kis idő- és energiabefektetéssel otthonunkban, erre a célra készített fűszerkertben, de akár az erkélyen, balkonládában is megteremnek.
Dr. Horváth Györgyi, a Pécsi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Kar Farmakognóziai Intézetének igazgatója szerint számos jótékony hatású fűszernövényt nevelhetünk házilag, a sikerhez mindössze néhány dologra kell odafigyelnünk - olvasható a pecs.hu honlapján.
„Nemcsak azok termeszthetnek gyógy- és fűszernövényeket, akik kerttel rendelkeznek, hanem azok is, akiknek erkélyük, teraszuk vagy éppen ablakpárkányuk van. Így teljes mértékben felügyelet alatt tarthatjuk a növények termesztési körülményeit és felhasználásukat, ráadásul a gyerekeket is bevonhatjuk a projektbe” – fogalmazott dr. Horváth Györgyi. Hangsúlyozza azonban, hogy mielőtt kertészkedésbe fognánk, okvetlenül vegyük fontolóra az alábbiakat:
A felgyorsult világban, a tömeggyártott késztermékek rendszerében sajnos hajlamosak vagyunk elkényelmesedni, az egyszerűbb és gyorsabb módját választani a dolgoknak, így akár a fűszernövény-nevelésnek is. Ennek alapot szolgáltatnak a különböző bevásárlóközpontok fűszernövény-kínálatai. Azonban a kísérlet arra, hogy ezeket érdemben életben tartsuk, neveljük és leveleit felhasználjuk ételeink ízesítéséhez, gyakran kudarcba fullad. Ez általában annak köszönhető, hogy a „készen” értékesített fűszernövény-mixekre nem fordítunk kellő gondosságot. Hosszútávon azonban sokkal kifizetődőbb az otthoni fűszernövénykert, alapos előkészítése külön erre a célra szánt földdel, magaságyás vagy balkonláda kialakításával, mellőzve a rendszertelen locsolást és önkényesen kialakított vízigényt.
„A fűszernövényeink többsége jól érzi magát és könnyen termeszthető erkélyen, teraszon vagy akár ablakpárkányra kihelyezett balkonládákban” – fogalmazott dr. Horváth Györgyi. Hozzátette, friss formában természetesen rövidebb ideig fogyaszthatjuk őket, de ha begyűjtjük a megfelelő részüket, például leveleket, virágzó hajtást, és száraz, hűvös helyen, lehetőleg sötét üvegben vagy kamrában tároljuk fűszernövényeinket, akkor egész évben élvezhetjük ételeinkben a finom aromájukat, valamint profitálhatunk jótékony hatásaikból.
A gyógynövényekben található egyes hatóanyagok rendelkezhetnek olyan hatással, amelyek segítik szervezetünket a téli időszakra „felkészíteni”, azaz kedvező módon befolyásolják az immunrendszerünk működését.
A gyömbér is sokrétűen felhasználható gyógy- és fűszernövényünk a téli időszakban.
Fontos megjegyezni, hogy a fent említett gyógynövények gyári készítményekben (hagyományos növényi gyógyszerekben, étrend-kiegészítőkben) is megtalálhatók, így ezek is alkalmazhatók a téli időszakban. Dr. Horváth Györgyi hangsúlyozza, elengedhetetlen, hogy körültekintően alkalmazzuk a gyógy- és fűszernövényeket. Mindig figyeljünk oda, hogy csak megbízható forrásból szerezzük be gyógynövényes termékeinket, és kérjünk bátran tanácsot a gyógyszerészektől, akik a termékválasztásban is segítséget tudnak nyújtani.