2024.07.18, Csütörtök
Idén is több száz programmal várja a közönséget az Ördögkatlan fesztivál
Kép: facebook.com/ordogkatlanfesztival

Idén is több száz programmal várja a közönséget az Ördögkatlan fesztivál

MTI

2023.06.18. 10:00

Idén is több száz programot, köztük színházi előadásokat, irodalmi eseményeket, képzőművészeti és családi rendezvényeket, koncerteket kínál az érdeklődőknek az immár 16. alkalommal megrendezett Ördögkatlan fesztivál augusztus 1. és 5. között - közölték a szervezők szerdán az MTI-vel.

Mint írták, a baranyai Nagyharsányban, Beremenden, a palkonyai Mokos Pincészetnél és a Kisharsányhoz tartozó Vylian szőlőbirtokon zajló fesztivál kiemelt programjai között kapnak helyet a fiatal színházak produkciói, az irodalmi események és a néphagyomány köré épülő rendezvények, ugyanakkor egy "indián rezervátum" is várja majd a látogatókat.

A színházi produkciók között Hegedűs D. Géza és ifj. Vidnyánszky Attila osztálya a Liliomot és a Merlint játssza, Regős Simon és társai a Puszták népét dolgozták fel, Pál András osztálya egy Csikágó-mjuzikelt magyarosított, Fodor Orsi rendezése dokufikciós előadást hoz a Trafóból.

Mellettük székesfehérvári fiatalok a legendás Petőfi Rockot idézik meg, a pécsi OSZIP diákjai Kohlhaasról és két Koreáról mesélnek, kaposvári színészhallgatók pedig Arany Jánossal és Shakespeare-rel érkeznek - sorolták a közleményben.

Az irodalmi kínálat részeként érkezik többek között az Európa Kiadó Háy Jánossal és Bódis Krisztával, a Jelenkor Visky Andrással, a Corvina Csáki Judittal és Csuja Imrével, a Magvető Nádasdy Ádámmal, Krusovszky Dénessel, Tóth Krisztával, Boldizsár Ildikóval, Szabó T. Annával és Dragomán Györggyel.

A néphagyomány a Folkligetben, a Folkudvarban és utcai táncházakban jelenik majd meg: Paár Julcsi éneke, a Sárarany muzsikája, a Ziránó színházi előadásai, ékszerkészítés és lélekmadár-faragás, kosárfonás és nemezkészítés, népi játszótér és kékfestő-kiállítás, meseszó szórakoztatja majd a katlanozókat.

Cseh Andrásék a Játéknap segítségével egy rezervátumba költöznek, hogy egy saját világot építsenek, és onnan induljanak hadiösvényre megküzdeni a XXI. század régebbi és újabb kihívásaival: "egy indián tábor sátrai közt küzdenek az elsüllyedőben lévő emlékezet, érzékelés, imagináció, természetes intelligencia és a szerelem ügyéért" - írták a közleményben, kiemelve, hogy a rezervátumban öt indián sátor áll majd a központi tűzgödör körül: a T.I. (természetes intelligencia), az érzékelés, az emlékezet, a képzelet és a szerelem sátra.

Mindezek mellett lesz az Ördögkatlanon ukrán táncház, mezítlábas éjszakai szerenád és régészkedés a Nemzeti Múzeum munkatársaival,  workshopot tart Tim Carroll és Alexis Milligan, koncertet ad - többek között - a Csaknekedkislány és a Balaton, Beck Zoli és Lovasi András is.

Az Ördögkatlan díszvendége idén a Magyar Zene Háza mellett Másik János és a Jurányi Ház lesz.

A fesztiválról részletes információk a www.ordogkatlan.hu-n, valamint a fesztivál Facebook-oldalán olvashatók.

Helyi hírekNagyharsányÖrdögkatlan FesztiválszékesfehérvárBeremendszínházprogramokborászat