2024.04.21, Vasárnap
Megmozduló falfestményekkel és ókori játékokkal várják az érdeklődőket a pécsi ókeresztény emlékhelyeken
Fotó: septichora.hu/ Pozsárkó Csaba - A Cella Septichora a látogatóközpont bejárata felől

Megmozduló falfestményekkel és ókori játékokkal várják az érdeklődőket a pécsi ókeresztény emlékhelyeken

MTI

2023.06.22. 09:00

"Megmozduló" pompeji falfestményekkel, freskókészítéssel, fényattrakciókkal és ókori játékokkal is várják az érdeklődőket a Cella Septichora Látogatóközpontban és az Ókeresztény Mauzóleumban szombaton, a Múzeumok éjszakáján Pécsen - tájékoztatta a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. (ZSÖK) az MTI-t.

Azt írták: az UNESCO védettség alatt álló pécsi világörökségi helyszíneinek legizgalmasabbnak ígérkező programja a Keltsd életre Rómát! címet viseli: a mauzóleum látogatói interaktív installációk formájában találkozhatnak a Római Birodalom híres művészeti alkotásaival.

Az arra járók életre hívhatják a pompeii falfestmények alakjait, Augusztusz császár portréjába bújhatnak, megtestesíthetik a római istennőket - tették hozzá.

Kitértek rá, hogy a Cella Septichora Látogatóközpontba érkezők elkészíthetik saját freskójukat, a kreatív falfestő műhelyben megtanulhatják az ókori falfestékek előállításának módját, valamint azt is, melyik volt a legdrágább színezőanyag és honnan szerezték be a pigmenteket.

Ugyanitt látványos fényjáték, római társasjáték és éjszakai, fejlámpás, vezetett séta is lesz

A ZSÖK jelezte: az örökségkezelő és a Janus Pannonius Múzeumnak közös csomagjegyet kínál a Múzeumok éjszakájára. A Pécsi múzeumok éjszakája jegycsomag megváltása a látogatóközpont és a mauzóleum mellett a múzeum tizennégy helyszínére és programjaira biztosítja a belépést.

Az örökségkezelő utalt rá, hogy a Cella Septichora Látogatóközpont június 22-én nyílik meg újra a nagyközönség előtt. A létesítmény felújításon esett át, a hónapokon át tartó munkálatok eredményeként restaurálták a Korsós sírkamrát és több temetőépületet.  

A kivitelezők korszerűsítették a látogatóközpont légtechnikai berendezéseit, hogy biztosítsák a festett sírkamrák egyenletes hőmérsékletét és páratartalmát, a világörökségi emlékek megóvása érdekében elvégezték a felszín és az üvegtető vízszigetelését - sorolták.

Kitértek rá, hogy a fejlesztések folytatódnak: szeptemberre háromdimenziós filmek, fotóküldő alkalmazás, felfedező játék, hatnyelvű tárlatvezetés lehetőségét megteremtő applikáció, s egy VR-szemüveg is elérhető lesz, amellyel virtuálisan bebarangolható a római kori temető.

Pécs hatodik magyarországi helyszínként 2000. november 27-én került fel az UNESCO világörökségi listájára

A Világörökség Bizottság értékelése szerint a 4. századi ókeresztény kápolnák, a temető és annak festett sírkamrái építészeti és művészeti szempontból is egyedülálló bizonyítékai egy különleges történelmi folytonosságnak, amely átfogja és összeköti a Római Birodalom 4. századi hanyatlásától a Frank Birodalom 7. századi hódításáig terjedő időszakot.

A baranyai megyeszékhelyen 1782 óta több száz téglasír, több tucat kőből és téglából épített kisebb sírkamra, valamint nagyobb méretű temetői épület került elő. Egy részük festett, belső tereiket bibliai jelenetekkel és szimbólumokkal díszítették, ami tovább növeli egyediségüket, egyetemes kulturális értéküket.

A 2005/2006-ban végzett ásatásokat követően a korábban már bemutatott és az újonnan feltárt emlékeket a 2007-ben megnyílt Cella Septichora Látogatóközpont fogja össze.

Helyi hírekCella Septichora LátogatóközpontMúzeumok ÉjszakájaPécskiállítás