2024.04.27, Szombat
A Pécsi Tudományegyetem is részt vesz a fenntarthatósági expón
Kép: Planet Budapest 2023

A Pécsi Tudományegyetem is részt vesz a fenntarthatósági expón

MTI

2023.09.24. 10:00

A tudományos tartalmak mellett színes programokkal, előadásokkal mutatkozik be a Pécsi Tudományegyetem (PTE) a Planet Budapest 2023 fenntarthatósági expó és élményprogram című rendezvényen - jelentette be az egyetemet fenntartó alapítvány kurátora a baranyai vármegyeszékhelyen, pénteken.

Szili Katalin, a Universitas Quinqueecclesiensis Alapítvány kurátora emlékeztetett: a pécsi egyetem 2021-ben már részt vett az - akkor világtalálkozóként megrendezett - első Planet Budapest expón, ugyanis az intézmény "Magyarország legzöldebb egyeteme", nemcsak stratégiai szinten, de a mindennapokban is ennek szellemében működik.

Elmondta: a korábbi beruházásoknak, fejlesztéseknek és a bevezetett intézkedéseknek köszönhetően a PTE-n csaknem 300 millió forintos energiamegtakarítást - gázból például 40 százaléknyit - sikerült elérni az idei első félévben 2022 első félévéhez viszonyítva.

A PTE legutóbb, 2022 végén a 21. helyen végzett a világ "zöld egyetemeinek" meghirdetett, "UI GreenMetric World University Rankings" nevű nemzetközi programban, amelyben több mint 1050 intézmény vett részt.

Mint mondta, már csak ezek miatt is ott a helye az egyetemnek "Európa egyik legnagyobb fenntarthatósági seregszemléjén".

Közölte: a fővárosban, a Hungexpo területén szeptember 27. és október 1. között zajló idei Planet Budapest expón a pécsi egyetem a tudományos tartalmak mellett színes programokkal mutatkozik be a cégeknek, civil szervezeteknek és a nagyközönségnek.

Kulcsár Tünde, a PTE Zöld Egyetem Program koordinátora ismertette: az intézmény szakemberei - egyebek mellett - a megújuló energiák, a fenntartható fejlődés, élelmiszeripar és mezőgazdaság területén is rendelkeznek olyan mértékű felhalmozott tudással, amellyel a rendezvény céljait szolgálhatják.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a PTE a Megújuló Energiák Nemzeti Laboratórium konzorciumvezetője, az úgynevezett Cleantech Program keretében vállalkozásokkal működik együtt a karbonsemlegességet elősegítő fejlesztések megvalósításán, továbbá a Zöld Egyetem Programja a fenntartható fejlődési célok megvalósítását támogatja zöld innovációkkal.

Kitért arra, hogy az idei rendezvényen a világ egyik legnagyobb szőlőgénbankja, a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete és a Pécsi Egyetemi Borbirtok is bemutatkozik.

A PTE sajtóanyaga szerint a pécsi egyetem saját standján, valamint az "Egyetemi Agóra" területén a Magyar Egyetemek Fenntarthatósági Platform partner egyetemeivel közös helyszínen kínál majd színes programokat, az előadótermekben előadásokat.

Az Áder János volt köztársasági elnök fővédnökségével zajló Planet Budapest 2023 egyedülálló kiállítás, ahol az érdeklődők szakmai, üzleti és edukációs programokon keresztül kaphatnak kézzelfogható megoldásokat bolygónk sérülékeny rendszerének helyreállításához - hívták fel a figyelmet a tájékoztatásban.

Helyi hírekPécsPlanet Budapest 2023fenntarthatóságPécsi Tudományegyetem (PTE )