2024.04.30, Kedd
Együttműködik a jövőben a Magyar Klaszterközösség és a PTE
Kép: pecs.hu

Együttműködik a jövőben a Magyar Klaszterközösség és a PTE

pecs.hu

2023.09.13. 13:00

Szeptember 11-én együttműködési megállapodást kötött egymással Pécsett a Magyar Klaszterközösség és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) - tájékoztatott róla Pécs városi honlapja.

Mint írták,

a kooperáció célja, hogy a tudományos eredmények és innovációk hatékonyan áramoljanak a vállalkozásokhoz, hozzájárulva a gazdasági növekedéshez, a fenntartható fejlődéshez és a hazai klaszterek nemzetközi versenyképességének erősítéséhez.

A Pécsi Tudományegyetem számára az oktatás mellett kiemelkedő fontossággal bír a gazdaság és iparfejlesztés területén való tevékenység, az egyetemen létrejövő tudás és képességek ezirányú hasznosítása. A PTE aktív szerepet vállal a kutatás-fejlesztés terén, ösztönözve a tudományos felfedezéseket és innovációkat, amelyek hozzájárulnak a társadalmi és gazdasági előrelépéshez. Emellett szorosan kapcsolódik a vállalkozói ökoszisztémához is, támogatva a hallgatókat, kutatókat és vállalkozókat az üzleti ötleteik megvalósításában. Ezáltal a Pécsi Tudományegyetem hozzájárul a munkaerőpiac fejlesztéséhez, a képzett népesség helybentartásához és a gazdasági növekedés elősegítéséhez, illetve a regionális és nemzetközi versenyképesség erősítéséhez.

Az iparági klaszterek kulcsfontosságú szerepet játszanak a gazdaságfejlesztés terén, mivel összehangolják az azonos, vagy akár más ágazatban működő vállalkozásokat. Ezek a klaszterek üzletfejlesztési szolgáltatásokat nyújtanak a vállalkozásoknak, segítve az üzleti tevékenységük sikerének és hatékonyságának növelését és a versenyképességük fokozását. Ezenkívül lehetőséget biztosítanak a kapcsolatépítésre és hálózatosodásra más szereplőkkel a klaszteren belül, valamint a klaszteren kívül, például más iparágak, kutatóintézetek vagy kormányzati szervek képviselőivel. Az iparági klaszterek segítenek a vállalkozásoknak a piaci trendekhez való alkalmazkodásban, ezáltal hozzájárulva a fenntartható gazdasági növekedéshez és az innovációhoz.

Hat hazai iparági klaszter – a Mediklaszter-orvostechnikai, Mirbest Közép-Európai Gasztroinnovációs Klaszter-gasztronómiai, iFood Élelmiszer Klaszter-élelmiszeripari, Omnipack Klaszter-csomagolástechnikai, Innoskart Klaszter IT- digitalizáció, és Magyar Építői Progresszív Klaszter-építőipar – közös összefogásának eredményeként alakult meg a Magyar Klaszterközösség, annak érdekében, hogy összefogja, erősítse, valamint képviselje hazai és nemzetközi partnerek felé a magyar klasztereket. A közösség folyamatosan bővíti az iparági lefedettségét, legutóbb a biztosításközvetítői piac szereplőit összefogó, Solidium Első Magyar Biztosításközvetítői Klaszterrel bővült tagsága.

A PTE által végzett kutatás-fejlesztés és a vállalkozói ökoszisztémához való kapcsolódás terén szerzett tapasztalatok, valamint az iparági klaszterek üzletfejlesztési szolgáltatásai, kapcsolatépítési lehetőségei és hálózatosodása kiváló alapot teremtenek az együttműködésre. A Magyar Klaszterközösség létrejötte pedig egy olyan platformot biztosít, ahol a PTE és a klaszterek közötti kölcsönös előnyökön alapuló partnerség szorosabban kialakulhat. Ezen együttműködés révén a tudományos eredmények és innovációk hatékonyan áramolhatnak a vállalkozásokhoz, hozzájárulva a gazdasági növekedéshez, a fenntartható fejlődéshez és a hazai klaszterek nemzetközi versenyképességének erősítéséhez.

Ezek eredményeként a Pécsi Tudományegyetem és a Magyar Klaszterközösség közötti együttműködés alapot teremt az innováció, a gazdasági növekedés és a fenntartható fejlődés elősegítésére, valamint a regionális és nemzetközi versenyképesség erősítésére.

Helyi hírekPécsi Tudományegyetem (PTE )Magyar KlaszterközösségPécsegyüttműködési megállapodás