2023.12.03, Vasárnap
Kutatók éjszakája - Több mint kétszáz program a Pécsi Tudományegyetem kutatóhelyein, laboratóriumaiban
Fotó: Kutatók Éjszakája

Kutatók éjszakája - Több mint kétszáz program a Pécsi Tudományegyetem kutatóhelyein, laboratóriumaiban

MTI

2023.09.29. 09:00

Több mint kétszáz programmal, egyebek mellett máskor nem látogatható helyszínek - így laboratóriumok és kutatóhelyek - bemutatásával várja az érdeklődőket a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szeptember 29-én, pénteken a Kutatók éjszakáján - közölte a felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

A PTE közleményében emlékeztettek: Európában minden év szeptember utolsó péntekén tartják a Kutatók éjszakáját, melynek célja, hogy bemutassák: a kutatók a hétköznapokban tapasztalható csodák mögött álló színes egyéniségek. A rendezvénnyel szeretnék megváltoztatni a kutatókról kialakult általános képet, egyben minél több fiatalt csábítani a kutatói életpályára.

A pécsi egyetem idén is ingyenes programokkal, érdekes látnivalókkal és máskor nem látogatható helyszínekkel várja a nagyközönséget: pénteken az universitas tíz szervezeti egységének 246 munkatársa várja 235 programmal a látogatókat.

Közölték: bár a kezdeményezés elsősorban a kutatói pálya népszerűsítését szolgálja, a szervezők célja a diákok, szüleik, tanáraik, és az egész nagyközönség számára bemutatni, hogy a műszaki és a természettudományok a mindennapjainkban milyen mértékben szövik át az életet, mennyire fontosak ezek a szakterületek a folyamatok leírásához, megértéséhez, új összefüggések felfedezéséhez.

A rendezvényeken egyebek mellett szó lesz a Szent Koronáról, kiderül, kik voltak a világ leghíresebb sorozatgyilkosai, hogyan kerültek magyarországi németek a Waffen-SS-be, hogyan alakulnak ki a fóbiák, szeressük, vagy ne a mikro- és makrogombákat.

A rendezvény részletes programja megtalálható az univpecs.com oldalon, míg regisztrálni a kutatokejszakaja.pte.hu-n lehet.

Helyi hírekPécsKutatók Éjszakájaprogramok