2024.04.30, Kedd
Öt társulat lép színpadra a Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó négy napja alatt
Fotó: Pécsi Nemzeti Színház

Öt társulat lép színpadra a Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó négy napja alatt

MTI

2023.09.04. 10:45

A Pécsi Balett előadásában színre kerülő Faust, az elkárhozott című táncdrámán kívül elsősorban a gyerekeket és a családokat várják az öt társulat fellépésével zajló 17. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozón szeptember 15. és 18. között.

A szervező Pécsi Balett MTI-hez eljuttatott közleményében ismertették: szeptember 15-én a Csizmás kandúr tanulságos történetével indítja a programsorozatot a Bozsik Yvette Társulat, majd egy nappal később az Inversedance - Fodor Zoltán Társulat tolmácsolásában adják elő a népszerű Vuk című mese táncváltozatát.

A Pécsi Balett nagyszínpadi bemutatóját is hagyományosan a tánctalálkozó keretében tartja: a Kossuth-díjas Dubrovay László Faust, az elkárhozott című táncdrámája szeptember 16-án debütál a teátrum nagyszínpadán.

A zeneműve látványos színpadképpel és jól követhető cselekménnyel elevenedik meg a Pécsi Balett táncművészeinek szenvedélyes előadásában Vincze Balázs Harangozó-díjas művész rendezésében és koreográfiájával, Molnár Zsuzsa jelmezeivel és díszletében.

Szeptember 17-én Palya Bea Álom-álom, kitalálom című meséjének táncszínházi adaptációját adja elő a Duna Táncműhely, majd a találkozó zárásaként, szeptember 18-án a Győri Balett társulata Max és Móric csínytevéseivel várja interaktív táncos előadással és mozgásfoglalkozással a gyerekeket.

A közleményben Uhrik Teodórát, a Pécsi Balett ügyvezetőjét idézve kiemelték: azért döntöttek úgy, hogy idén elsősorban a gyerekekre koncentrál a találkozó, mert vállalt feladatuk az ifjúság színházi nevelése, a táncművészet népszerűsítése a fiatalok körében, a táncszerető, a táncelőadásokat értő közönség kinevelése, valamint a szakma utánpótlás-nevelése.

Vincze Balázs, a pécsi tánctársulat művészeti vezetője a közleményben jelezte: bár a programkínálat a kulturális szférát is sújtó gazdasági nehézségek miatt szűkebb lett, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásának köszönhetően sikerült életben tartani a több mint másfél évtizedes múltra visszatekintő fesztivált.

A Pécsi Balett és a Pécsi Nemzeti Színház koprodukciójában megvalósuló rendezvény programjáról bővebben a tanctalalkozo.hu oldalon lehet olvasni.

Helyi hírekPécsi BalettPécsPécsi Nemzetközi Tánctalálkozó