2024.04.27, Szombat
A pécsi labdarúgás nagyjai előtt tisztelegtek a baranyai vármegyeszékhelyen
Illusztráció, unsplash.com

A pécsi labdarúgás nagyjai előtt tisztelegtek a baranyai vármegyeszékhelyen

MTI

2023.11.06. 12:00

Gálaestet tartottak az élvonalbeli pécsi labdarúgás egykori kiváló játékosai, edzői, sportvezetői tiszteletére a baranyai vármegyeszékhelyen szombaton.

Liszkai Dezső, a Labdarúgó Módszertani Központ igazgatója a Pécsi Labdarúgás Nagyjaiért Alapítvány és a PMSC Egyesület hatodik alkalommal, a Pécsi labdarúgás napján tartott eseményén azt mondta: Pécs mindig az egyik központja volt a magyar labdarúgásnak, azon kell dolgozni, hogy visszaadják a pécsi futball régi fényét. Ehhez minden lehetőség adott: az agglomeráció, a városvezetés támogatása, a gazdasági szereplők hozzáállása  - jegyezte meg a szakember.

Úgy vélte, "szakmailag kell összerakni egy futballszindikátust" és hamarosan nemcsak lány-, fiúakadémia is lesz a városban. Szavai szerint közös szakmai koncepcióra van szükség, "a labdarúgás táplálékláncában" mindenkinek meg kell találnia a helyét, azt, hogy ki lesz, aki a tehetségközpontokat szolgálja, ki foglalkozik a kiválasztással, ki az óvodai futballal és ki fog dolgozni az elitfutballban.

"A szakembereknek össze kell fogni, meg kell alkotniuk a saját filozófiájukat, kiválasztóprogramot, tornákat kell szervezni és egymást segíteni a munkában" - sorolta.

Ruzsa Csaba, Pécs alpolgármestere azt hangsúlyozta, hogy a város amiben tud, segíti a labdarúgóklubot és támogatja a helyi foci emlékeinek megőrzését. Dunai Antal olimpiai bajnok, ezüstcipős labdarúgó és edző játékosként és edzőként szerzett élményeiről, tapasztalatiról beszélt a vendégeknek.

Az est zárásaként Róth Antal, az MLSZ szakmai tanácsadója és Belénessy Csaba, a Pécsi Labdarúgás Nagyjaiért Alapítvány kuratóriumának elnöke, az MTI volt vezérigazgatója labdarúgó életműdíjat adott át Rónai Istvánnak.

A méltatás szerint az 1944-ben született Rónai István 1962-ben lett NB I-es játékos, tagja volt az 1970-ben, a Vásárvárosok Kupájában az angol Newcastle Unitedet legyőző Pécsi Dózsa együttesének. Edzőként 1979-ben az NB I-ig vezette a Pécsi VSK csapatát, szakmai vezetőként megfordult Zalaegerszegen, majd alsóbb osztályokban szereplő baranyai csapatoknál is.

"Életműve kitörölhetetlen módon ott marad majd a pécsi labdarúgás történelemkönyvében, bármit is hozzon a jövő" - hangzott el az eseményen.

A baranyai vármegyeszékhelyen minden év november 4-én ünneplik a Pécsi labdarúgás napját, emlékezve a Pécsi Dózsának 1970-ben a Newcastle United fölött aratott 2-0-s győzelmére és továbbjutására.

Helyi hírekPécsi labdarúgás napjaPécsgálaest