2024.04.27, Szombat
Csaknem húszezer álláskeresőt támogattak Baranyában
Illusztráció, unsplash.com

Csaknem húszezer álláskeresőt támogattak Baranyában

MTI

2023.11.13. 09:00

Csaknem húszezer álláskereső kapott támogatást a Baranya Vármegyei Kormányhivatal 2015-ben kezdődött foglalkoztatási programjában, amelyet a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program 16,7 milliárd forintos támogatásával valósítottak meg - közölte a hivatal pénteken az MTI-vel.

Az Út a munkaerőpiacra elnevezésű, decemberben záruló projekt célja a 25 évesnél idősebb álláskeresők és inaktív alacsony végzettségűek foglalkoztathatóságának javítása volt - írták. A célok között szerepelt az is, hogy elősegítsék az átlépést a közfoglalkoztatásból a versenyszférába azoknak, akik képessé tehetők és készek abban munkát vállalni - tették hozzá.

A források nagy részét az álláskeresők nyílt munkaerőpiaci elhelyezkedését segítő programra használták fel, míg a projekt másik része a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat által nyújtott szolgáltatások - köztük a munkavállalói mobilitást, a hosszabb külföldi tartózkodás utáni hazatérést, itthoni munkavállalást támogató EURES-szolgáltatások - hozzáférhetővé tételét, minőségének javítását segítette.

A hivatal tájékoztatása szerint a résztvevők csaknem egyharmada a projekt kiemelt célcsoportjának számító alacsony iskolai végzettségűek közé tartozott.

A támogatási elemek közül a bérhez kapcsolódó támogatások voltak a legnépszerűbbek, amelyekben több mint 16 ezer álláskereső részesült. Több ezren vették igénybe a vállalkozóvá válási támogatást és a képzési lehetőségeket is.

A képzési szakirányok közül különösen kedveltek voltak az óvodai dajka, a személy- és vagyonőr, a szociális gondozó és ápoló, a pénzügyi, számviteli ügyintéző, az eladó, a szakács, a cukrász, a raktáros és a gyógymasszőr tanfolyamok - írták.

Helyi hírekBudapest állásálláskereső