2024.04.28, Vasárnap
Korszerű sugárterápiás eszközt adtak át a PTE Klinikai Központjában
Illusztráció, unsplash.com

Korszerű sugárterápiás eszközt adtak át a PTE Klinikai Központjában

MTI

2023.11.25. 10:00

Korszerű sugárterápiás eszközt adtak át pénteken a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Klinikai Központ Onkoterápiás Intézetében, amelyet 1,6 milliárd forintból vásároltak - közölte a PTE az MTI-vel.

Azt írták, az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program adott lehetőséget arra, hogy beszerezzék a jelenleg legkorszerűbb sugárterápiás eszközt, egy Varian Halcyon típusú lineáris gyorsítót. A beruházást 800 millió forintos európai uniós és kormányzati forrásból finanszírozták, a PTE ugyanekkora összeggel járult hozzá a fejlesztéshez.

Idézték Mangel Lászlót, az intézet igazgatóját, aki szerint a fejlesztésnek köszönhetően az Onkoterápiás Intézetében, mint regionális onkológiai centrumban biztonságosan és korszerűen végezhetik a sugárkezeléseket. Az onkológiai diagnosztika és terápia fejlődésével az intézet egyre több betegnek tud hatékony kezelés nyújtani.

A lineáris gyorsító beszerzése azért is fontos, mert a gyógyulási vagy az akár többéves kezelési időszakban egyre gyakrabban lehet szükség sugárkezelésre, amit folyamatosan és biztonságosan tudnak nyújtani - tette hozzá a professzor.

A PTE közleménye szerint az intézetében évente több mint 1500 betegnél végeznek sugárterápiát, naponta pedig mintegy 300-400 beteget látnak el.

Helyi hírekPécsi Tudományegyetem (PTE)Pécs