2024.05.23, Csütörtök
Csak Pécsen van lehetőség a különleges műtét elvégzésére
Fotó: Illusztráció, unsplash.com

Csak Pécsen van lehetőség a különleges műtét elvégzésére

MTI

2024.04.20. 09:42

A daganatos betegségben szenvedők felépülését segítheti a speciális operáció.

Rendkívül bonyolult, oldalsó-koponyaalapi műtéteket végeznek daganatos betegeken a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ (PTE KK) fül-orr-gégészei és idegsebészei - közölte a felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

A halántékcsont elváltozásait és egyes kisagyi daganatokat orvosolnak a speciális eljárással 

A PTE közleményében azt írták: a speciális eljárás Magyarországon jelenleg csak a pécsi klinikán érhető el rendszeresen az érintett páciensek számára. Az oldalsó koponyaalapi elváltozások kezelésében elvégzett összetett speciális műtétek hatalmas kihívás elé állítják az orvosokat, hiszen a beavatkozásokhoz komoly szakmai tapasztalatra és felkészültségre van szükség - jelezték.
 


A kooperáció a fül és a halántékcsont jó-, és rosszindulatú elváltozásait, valamint a kisagy-híd szögleti daganatok különböző típusait kezeli a nemzetközi irányelvek szerint sebészeti és konzervatív módokon. Több alkalommal a műtét során hallásrehabilitációt is elvégzett a team egy különleges eszköz beültetésével, úgy nevezett cochlearis-implantációval.

Január óta Pécsen biztosítják a szakmai stábot a beavatkozásokhoz

A közleményben kitértek arra, hogy a sikeres ellátáshoz nélkülözhetetlen személyi és tárgyi feltételek eddig csak korlátozottan, vagy egyáltalán nem voltak elérhetők Magyarországon, tavaly év elejétől azonban a PTE KK biztosítja a szakmai stáb rendszeres együttműködését.


Eddig 37 sikeres beavatkozást végzett el a munkacsoport, a nagyműtétekre pedig kéthetente tudnak sort keríteni.
Közölték: a pécsi klinikán a komplex műtéti beavatkozás biztonságához sokszor nélkülözhetetlen többcsatornás idegmonitor és navigációs berendezés is rendelkezésre áll, továbbá a műtéti vérzést csökkentő előzetes beavatkozásokat is elvégezhetik.

Magyar és nemzetközi oktatói központ is létrehoznának

A PTE Klinikai Központ és a munkacsoport a jövőben országos, majd európai regionális ellátó centrumként kívánja elvégezni a műtéteket, valamint egy oldalsó koponyalap-sebészeti magyar és nemzetközi oktatói központ létrehozását is tervezik - olvasható a közleményben.

Helyi hírekPécsPécsi Tudományegyetemspeciális műtét