2024.04.17, Szerda

Tíz település és tizenegy intézmény és vállalat részesült elismerésben azért, mert sokat tettek a kerékpározás elterjedéséért és bringázás feltételeinek javításáért.

Átadták a Kerékpárosbarát Település és a Kerékpárosbarát Munkahely díjakat  Budapesten; a címet 10 település és 11 vállalat, illetve intézmény kötük a Pécsi Tudományegyetem kapta meg.
 


Megújítját a KRESZ-t

A díjátadón Nagy Bálint, az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) közlekedésért felelős államtitkára elmondta: a tárca napokon belül jogszabály-módosítást kezdeményez, amelynek egyik legfontosabb célja a közlekedés legvédtelenebb szereplői, a gyalogosok és a kerékpárosok védelme.
A közlekedési szabályozás alapja, hogy minden közlekedő számára biztonságos feltételeket teremtsenek - hangsúlyozta. Az államtitkár jelezte azt is, hogy a ÉKM a többi érintett tárcával együtt dolgozik a közlekedési szabályrendszer, ezen belül kiemelten a KRESZ átfogó megújításán, ennek első lépéseként széleskörű társadalmi egyeztetést kezdeményeztek.

2006 óta díjazzák a kerékpározás ügyéért elkötelezetteket

A pályázat lebonyolítását végző KTI Magyar Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézet tájékoztatása szerint a közlekedésért felelős tárca 2006-ban indította el a pályázatot, az elnyerhető címmel az ÉKM a kerékpározás elterjedését szolgáló, annak feltételeit javító önkormányzati és munkáltatói intézkedéseket ismeri el. A 2023-mas pályázatra 29 település és 37 munkahely jelentkezett, közülük több kategóriában választották ki a legjobbakat.
 


A díjazott települések és munkahelyet egy éven át használhatják az elismerő címet

Kerékpárosbarát Település címet kapott: Kispáli, Kiskunhalas, Szarvas, Vásárosnamény, Kazincbarcika, Budakalász, Lenti, Győr, Debrecen és a főváros X. kerülete.
A Kerékpárosbarát Munkahely címet kapta az EDC Debrecen Nonprofit Kft., a Halasi Városmenedzser Nonprofit Kft., a Koliken Kft., a BKK Budapesti Közlekedési Központ Zrt., a Strabag Magyarország, a közintézmények közül pedig a BP18 Egyesített Óvoda Pestszentimrei Zöld Liget Tagóvodája, a kispáli községháza, a kőbányai polgármesteri hivatal, a Pécsi Tudományegyetem, a Szarvasi Arborétum és a vásárosnaményi Tourinform. A nyertesek egy éven keresztül használhatják a Kerékpárosbarát címet és logót.
A kategóriák legjobbjai egy-egy kerékpárt is hazavihettek, amellyel az ÉKM jelképesen hozzájárul az önkormányzat, illetve munkahely környezetbarát járműflottájának fejlesztéséhez.
Az ünnepélyes díjátadón elhangzott, hogy a pályázatot idén is kiírják majd.

Helyi hírekPécsPécsi TudományegyetemKerékpárosbarát MunkahelyÉpítési és Közlekedési MinisztériumKTI Magyar Közlekedéstudományi és Logisztikai IntézetKerékpárosbarát Település