2024.07.18, Csütörtök
Pécsi mozikban is bemutatják Lengyelország híres műkincsrablását
Jelenet a filmből Forrás: Uránia Film

Pécsi mozikban is bemutatják Lengyelország híres műkincsrablását

MTI

2024.06.22. 10:00

Június 27-től érkezik országszerte a mozikba a lengyel-magyar koprodukcióban készült Szent című film, mely Szent Adalbert gnieznói ereklyetartójának 1986-os elrablását dolgozza fel.

A politikai hátterű, thrillerekre emlékeztetően feszült retro krimi rendkívül pontosan idézi meg az 1980-as évek Lengyelországát, annak díszleteit, karaktereit és korhangulatát - tájékoztatta az Uránia Nemzeti Filmszínház szerdán az MTI-t.

1986-ban a kommunista Lengyelországban ismeretlenek betörtek a gnieznói székesegyházba, megrongálták a lengyel kereszténység és államalapítás egyik legjelentősebb alakja, Szent Adalbert hamvait őrző síremléket, és ellopták róla a szentet ábrázoló ezüstszobrot - idézi fel a közlemény.

A bűncselekmény felgöngyölítésével a nem túl tapasztalt Andrzej Baran nyomozót bízták meg, aki tisztában volt vele, hogy két évvel a nagy felháborodást kiváltó politikai gyilkosság, a kommunistaellenes Jerzy Popieluszko atya meggyilkolása után feszült a közhangulat az újabb egyházellenes bűncselekmény miatt. A történet szerint a nagy ambícióval megkezdett nyomozás során Andrzejben kétség ébredt, hogy a szobor ellopása esetleg egy belügyes játszma része-e - írják.

A filmnek misztikus töltetet ad a vallási tartalom: Szent Adalbert gieznói sírja fontos szerepet játszott a lengyel egyház- és államalapításban, hasonlóan szimbolizálja a lengyel államiságot, mint Magyarországon a Szent Jobb - ennek fényében különösen érthető, miért okozott közfelháborodást a filmbeli ereklyetartó szoborral kapcsolatos incidens - olvasható a közleményben.

Országszerte érkezik a mozikba

A tájékoztatás szerint a lengyel-magyar koprodukcióban, a Nemzeti Filmintézet (NFI) támogatásával készült film június 27-től érkezik országszerte a mozikba. Budapesten az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a Puskin, Művész és Tabán moziban láthatják az érdeklődők, emellett

a megyeszékhelyek közül egyebek mellett Szegeden, Debrecenben, Miskolcon, Pécsett és Szolnokon, valamint több vidéki városban is vetíteni fogják.

A film díszbemutatóját június 25-én az Uránia Nemzeti Filmszínházban rendezik, ahol a közönség találkozhat Sebastian Buttny rendezővel és az alkotókkal, köztük a stáb magyar tagjaival - olvasható a közleményben.

Az alkotást rendezőként és forgatókönyvíróként is jegyző Sebastian Buttny nevéhez több sikeres film és sorozat is fűződik. A magyar közreműködéssel készült Szent zeneszerzője Pejtsik Péter (After Crying), társproducere Kántor László volt. Főbb szerepeiben Mateusz Kosciukiewicz, Lena Góra, Dobromir Dymecki és Leszek Lichota tűnik fel.

Helyi hírekprogramokfilmvetítésmozi