2024.09.12, Csütörtök
Történelmi és művészeti programok a pécsi Múzeumutca Plusz fesztiválon
Kép: jpm.hu

Történelmi és művészeti programok a pécsi Múzeumutca Plusz fesztiválon

MTI

2024.08.15. 11:47

Történelmi és művészeti programokkal, köztük sok gyerekeknek szóló eseménnyel várja a közönséget a hosszú hétvégén a Janus Pannonius Múzeum Pécsen, a Múzeumutca Plusz fesztiválon.

A háromnapos, ingyenes programsorozat nyitányaként péntek délután öt órakor a Kereszt és félhold elnevezésű, a Széchenyi teret is érintő, történelmi felvonulással idézik fel a 14-16. századot - írták a szervezők az MTI-hez eljuttatott közleményben.

A menetet a magyar középkori zenét játszó Keleti Szél Zenekar vezeti, a Káptalan utcai Históriás Udvarba visszaérkezve is ők zenélnek. Az ország több pontjáról érkező hagyományőrzők egy középkori táborban a korszak viseletével és fegyvereivel, a mindennapi élet eszközeivel ismertetik meg a látogatókat - tették hozzá. Ugyanitt szombaton, egy kerekasztal-beszélgetésen a mohácsi csatatér kutatásának legújabb eredményeiről is szó lesz.

Az érdeklődők több alkotóműhelyben vehetnek részt, selyemfestés, csempefestés, térhatású képalkotás, stencilnyomtatás, közösségi macskakőfestés várja az alkotni vágyókat.

Az érdeklődők a múzeum tematikus tárlatvezetésein ismerhetik meg az utca történetét, a Zsolnay gyár ókori Egyiptom ihlette alkotásait és a Vasarely házaspár művészetét.

A gyerekeknek zeneműhelyet, papírszínházat, régészeti foglalkozásokat tartanak, a KL Színház a Psycho Mutans zenéjével adja elő Patkó Bandi című bábelőadását.

A fesztiválon mutatják be a Jelenkor című folyóirat nyári, dupla számát, az eseményen Németh Gábor új regényéből is ízelítőt kapnak az olvasók. Schaár Erzsébet ikonikus Utcájának első kiállítását egykoron barátja, Pilinszky János nyitotta meg, most a mű végső helyén egy rendhagyó Pilinszky-est révén kettejük művészete ismét összeér - írták.

Az eseményen kertmozival ünneplik a negyvenöt éves pécsi animációt: a Vasarely Múzeum falára vetítve jelenik majd meg néhány remekmű részlete.

A Múzeumutca Plusz idejére a Püspöki Kincstár díjmentesen látogatható.

Helyi hírekJanus Pannonius MúzeumPécsMúzeumutca Plusz fesztivál