2024.03.19, Kedd

Elavult a fűtési rendszere? Íme a korszerűsítési lehetőségek!

baranyavar.hu

2018.09.20. 10:56

A szeszélyes időjárás és a rövidülő napos órák egyértelműen jelzik, hogy beköszöntött az ősz. Míg egyesek nyárra betervezték, és megvalósították lakásuk és elavult fűtési rendszerük korszerűsítését, mások még most is bizonytalanul latolgatják, hogy belevághatnak-e még a felújításokba. Ebben a cikkünkben összeszedtük, hogy mik a lehetőségek idén, és mi az, amit már csak jövőre érdemes tervezni.

Ön is félve gondol a közelgő télre, amikor megint egy hideg lakásba kell hazatérnie nap, mint nap? Sok lakásban vannak a mai napig elavult fűtőberendezések, és elvetemedett nyílászárók, amik következtében az ingatlan nagyon rossz energiahatékonysággal funkcionál. Ilyenkor érdemes az épület és a fűtési rendszer korszerűsítésébe invesztálni, hiszen ezzel csökkenthetők a fűtésre fordított költségek, és kellemesebb otthont teremthetünk.

Nézzük meg, milyen fejlesztésekkel lehet otthonunkat melegebbé, fűtésszámlánkat alacsonyabbá tenni! A következő négy területtel érdemes foglalkozni, de ezek mértéke különböző lehet az épület típusától és az épület jelenlegi állapotától függően.

  • fűtéskorszerűsítés
  • külső szigetelés
  • nyílászárócsere
  • megújuló energiák használata

 

A fentiek közül a leggyorsabb megoldás a nyílászárócsere, amibe akár még idén is belevághat. Engedélyeztetés csak különleges esetekben szükséges hozzá, és a munkálatok általában egy, maximum két nap alatt befejeződnek.

Sokak otthonában vannak még elavult fűtőberendezések, amik alacsony hatékonysággal működnek, és életveszélyesek is lehetnek. Célszerű ezeket korszerű, biztonságos készülékekre cserélni, azonban ez a folyamat jóval hosszabb, mint a nyílászárók cseréje. Ha a beépítésre szánt készülék hatásfoka nagyobb, mint a régi berendezésé, akkor a kazáncsere engedélyhez kötött. Először egy gáztervet kell készíteni, amit a gázszolgáltatónak kell jóváhagynia, és a kivitelezés minőségét, és biztonságos voltát is ők ellenőrzik majd.

A szigetelést nagy valószínűséggel csak jövőre tudjuk beütemezni, ugyanis a munkálatok is időigényesebbek, és a szakemberhiány miatt nem könnyű bármit is gyorsan megvalósítani. A megújuló energiák felhasználásáról érdeklődjünk egy szakembernél, hogy a segítségével a legoptimálisabb megoldást megtaláljuk.

Látszik tehát, hogy több módon is korszerűsíthetjük otthonainkat, reméljük írásunk segített, hogy a saját ingatlanunknál lássuk, mivel érdemes kezdeni a felújításokat.

Kirakatfűtéskorszerűsítésfűtési szezonfűtés