2024.04.25, Csütörtök

Ezekre vigyázz, ha ősszel kirándulni indultok a kutyáddal

baranyavar.hu

2018.09.13. 13:21

Az ősz rengeteg élményt kínál egy kutya és gazdája számára. Hatalmas séták, sok játék és kirándulások a színesedő erdőkben. Kutyánkra azonban számos veszély leselkedik, amire talán nem is gondolnánk. A mérgező gombáktól a vegyszerekig sokmindenre kell ilyenkor odafigyelni. Cikkünkben ezeket gyűjtöttük össze, hogy megóvhassuk négylábú barátainkat.

Ahogy közeledik a tél egyre gyakoribbak a hűvös, esős napok, vagy a reggeli köd és zúzmara. Ebben az időben a háziállatok is szeretnek melegebb helyre húzódni, és így van ezzel a kutyád is. Ha a kertben lakik, akkor fontos, hogy legyen egy kutyaháza, ahol elbújhat az időjárás viszontagságai elől. Ha kutyakennel is van a kertben, ahova be szoktad zárni, akkor ide is helyezz egy kutyaházat, hiszen a tető nem védi meg például az oldalakon besüvítő metsző széltől. De az időjárás nem csak a hőérzetünkre van hatással, hanem a látási viszonyokra is. Ha forgalmas helyen is sétáltok kutyáddal, akkor vegyél neki fényvisszaverő nyakörvet, így biztonságosabban tudtok közlekedni.

A kellemes napos időben viszont jókat lehet kirándulni az őszi erdőben, amit a kutyák is rendkívül élveznek. Az avarban viszont sokféle gomba bújik meg, amit szőrös barátaink könnyen megtalálnak. Fontos, hogy szemmel tartsuk kedvencünket és ne hagyjuk, hogy megegye ezeket, ugyanis vannak mérgező gombák is, és sokkal többféle, mint sokan gondolnák.

Az ősz és a tavasz a bolhák és kullancsok kedvenc időszaka, ilyenkor ugyanis a legaktívabbak. A spot-on készítményekkel, és bolha- illetve kullancsirtó nyakörvekkel megelőzhetjük, hogy százával rátapadjanak kedvencünkre, de egy nagyobb séta után mindenképp érdemes átvizsgálni. Ha kullancsot találsz, akkor haladéktalanul távolítsd el, vagy fordulj állatorvoshoz segítségért.

A hűvösebb idővel az egerek és patkányok is közelebb költöznek hozzánk, így sok helyen csapdákat és mérget helyezünk ki. Ezek azonban háziállatainkra is veszélyt jelentenek, ugyanis ha elfogyasztják számukra is akár halálos méreg lehet. Ha te is védekezni kényszerülsz a rágcsálók ellen, akkor tartsd mindig szemmel a kutyádat illetve macskádat, hogy nehogy belekóstoljanak a méregbe. A molyok ellen használt vegyszereket és a fagyálló folyadékot is tartsd távol kedvenceidtől, mert ezek elfogyasztása is mérgezést okoz.

A mérgezéseknek sokféle tünete lehet, de összeszedtük a főbb jeleket, amik erre utalnak. Ha bármelyiket észreveszed kutyádon, akkor haladéktalanul fordjuk vele állatorvoshoz, hogy a lehető leghamarabb segíthessen.

  • habos, véres nyál vagy hányás
  • alacsony testhőmérséklet
  • fokozott nyáladzás
  • kedvetlenség
  • görcsök
  • remegés
  • erőtlenség
  • hasfájás
  • hasmenés
  • szokatlan izgatottság
  • véres vizelet
  • dülöngélő járás

 

A fenti veszélyek azonban ne akadályozzanak abban, hogy nekivágjatok az erdőnek! Ha tisztában vagyunk a veszélyekkel, akkor felkészülten nézhetünk egy nagyszerű, kalandokkal teli ősz elé.

Kirakatkutya