2024.04.26, Péntek
Fogyasztóbarát strandok várják a hűsölni vágyókat Baranyában
pixabay - illusztráció

Fogyasztóbarát strandok várják a hűsölni vágyókat Baranyában

Baranya Megyei Kormányhivatal

2020.07.28. 17:34

A Baranya Megyei Kormányhivatal a nyári időszakban kiemelt figyelmet fordít a medencés és a természetes fürdők ellenőrzésére.

A megyében található strandokat elsősorban közegészségügyi, fogyasztóvédelmi és élelmiszerlánc-biztonsági szempontok alapján vizsgálják a hivatal munkatársai. A vízminták alapján a megye összes érintett strandja fürdőzésre alkalmas.

Baranya megye illetékességi területén három természetes fürdőhely (Orfűi-tó Strand, Orfű, Pécsi-tó Strand és Abaliget I. sz. tó Strand) és 51 db medencés közfürdő üzemel 170 db medencével. A Baranya Megyei Kormányhivatal elvégezte a szezon előtti vízvizsgálatokat és lefolytatta a fürdővíz engedélyezési eljárást a megye természetes és medencés fürdőhelyein, valamint tájékoztatta a fürdőhelyek üzemeltetőit a Nemzeti Népegészségügyi Központ koronavírussal összefüggő, működést érintő ajánlásairól.

A szezon végéig a népegészségügyi szakemberek rendszeresen vízmintát vesznek és ellenőrzik a fürdővizek minőségét. A megnyitott fürdők közegészségügyi és higiénés állapota „megfelelő”.

A strandokon működő vendéglátó üzletek és kereskedelmi egységek esetében a hatóság munkatársai próbavásárlás keretében ellenőrzik, hogy az adott tevékenység körülményei és feltételei a jogszabályi követelményeknek megfelelő, tisztességes módon zajlanak-e, továbbá élelmiszerlánc-biztonsági, élelmiszerminőség-ellenőrzési szempontok alapján ellenőrzik a felhasznált élelmiszerek minőségét, felhasználhatóságát.

A játszótéri eszközök és mutatványos berendezések (pl.: csúszda, légvár, trambulin, vízibicikli, mászófal) üzemeltetésével kapcsolatban új jogszabály fog hatályba lépni 2020. november 30-tól, így az idei nyári szezonban az eszközök biztonságos működtetésének ellenőrzése mellett kiemelt feladat az üzemben tartók tájékoztatása is.

AktuálisBaranya megyeBaranya Megyei Kormányhivatalstrandellenőrzés