2024.02.28, Szerda
A Pécsi Püspökség is csatlakozik az ünnepi könyvhét programsorozatához
Kép: pixabay.com/illusztráció

A Pécsi Püspökség is csatlakozik az ünnepi könyvhét programsorozatához

pecsiegyhazmegye.hu

2017.06.08. 12:02

2017. június 8. és 12. között különleges tárlatvezetést szerveznek a KincsTár és a püspöki levéltár épületében, amelynek során könyv- és dokumentumritkaságokat mutatnak be az érdeklődőknek.

A II. vatikáni zsinat egyik alapdokumentuma, a Dei Verbum kezdetű dogmatikus konstitúció a Szentírás figyelmes olvasásának, valamint az Ige továbbadásának fontosságára hívja fel a figyelmet. „Akkora erő és hatékonyság van az Isten Igéjében, hogy támasz és életerő az Egyháznak, a hit ereje az Egyház gyermekeinek, táplálék a léleknek, tiszta és el nem apadó forrása a lelki életnek" (DV21). Az ünnepi könyvhét alkalmával a Pécsi Püspökség a fenti gondolatok jegyében 100 db Bibliát ajánl fel azoknak, akik szívesen megajándékoznának valakit ezzel a lelki táplálékkal. A könyvhét öt napja alatt, június 8. és 12. között a Magtár Látogatóközpontban bárki átveheti a Biblia egy példányát, és megfogalmazhatja imaszándékát.

A Szentírás áll a könyvhét június 10-i programjának középpontjában is. 14.00 órától a Magtár Látogatóközpontban Nyúl Viktor, a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola Szentírástudományi Tanszékének adjunktusa a Lectio Divina módszerét mutatja be. Az előadással egybekötött egyórás, ingyenes foglalkozáson résztvevők jobban megismerhetik a Szentírás olvasásának hat lépésből álló módszerét.

Különleges tárlatvezetéseket is szerveznek a püspökségen a könyvhét alatt két alkalommal. A KincsTár és a levéltár épületében zajló program keretében olyan könyv-és dokumentumritkaságokat ismerhetnek meg az érdeklődők, amelyek az év többi napján nem láthatók. A Pécsi Egyházmegyei Levéltár Káptalani Levéltára gazdag iratanyagának néhány különleges darabja között megtekinthető lesz Janus Pannonius diplomája és a Pécsi Egyházmegye alapító okiratának 1404-ből származó másolata is. A KincsTárban zajló tematikus tárlatvezetésen részletesen mutatják be többek között Szepesy Ignác pécsi püspök 1831-1836 között készített Szentírás-fordítását, valamint Bittner Lajos különleges, ékkövekkel és zománccal díszített misekönyvét.

A tematikus tárlatvezetések időpontja:
2017. június 8. 16:00
2017. június 11. 16:00

A vezetések díja 1000 Ft, regisztrációhoz kötöttek, regisztráció itt.

 

Forrás: pecsiegyhazmegye.hu

PécsKultúrakönyvPécsi EgyházmegyeÜnnepi Könyvhéttárlatvezetés