2024.04.18, Csütörtök
Bach zongoraversenyét tűzi műsorra márciusban a Pannon Filharmonikusok zenekar
Pexels - illusztráció

Bach zongoraversenyét tűzi műsorra márciusban a Pannon Filharmonikusok zenekar

MTI

2018.02.23. 14:00

Johann Sebastian Bach zongoraversenyét tűzi műsorra a Pannon Filharmonikusok zenekar (PFZ) március 8-án a pécsi Kodály Központban: a művet csembaló helyett zongorán - Palojtay János előadásában - hallgathatja meg a közönség - közölte az együttes az MTI-vel.

A közlemény kiemelte, hogy a PFZ A mentor című koncertjével csatlakozik a barokk zeneszerző születésének 333. évfordulója alkalmából rendezett világszintű márciusi ünnepléssorozathoz.

A hangverseny egyúttal a zenekar Kocsis Zoltánra emlékező sorozatának a második állomása, a muzsikusokat Vajda Gergely vezényli, az estet Kurtág György Stele című műve nyitja - hívták fel a figyelmet.

Mint kifejtették, a koncert címe Kurtág György és Kocsis Zoltán mentor és tanítvány viszonyára utal, amely egészen Kocsis Zeneakadémián folytatott tanulmányáig nyúlik vissza. Kapcsolatuk később sem szakadt meg: "kölcsönösen mély tisztelettel adóztak egymás kivételes tehetsége előtt" - olvasható az összegzésben.

A Kurtág-művet követően Palojtay János közreműködésével Pécsett először lesz hallható a PFZ előadásában Bach zongoraversenye csembaló helyett zongorán. A hangversenyt Rahmanyinov utolsó kompozíciója, a háromtételes Szimfonikus táncok zárja.

A hangversenysorozatot a Kodály Program keretében az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatja.

PécsKultúrapécsi Kodály KözpontPannon Filharmonikusok zenekarBachzongoraversenyPalojtay János