2024.04.21, Vasárnap

Ezerötszáz hímes tojásból formáz keresztet egy pécsi népi iparművész a Mátyás-templomban

MTI

2018.03.31. 06:00

Több mint ezerötszáz - saját készítésű - hímes tojásból formáz keresztet Mosonyi Éva pécsi népi iparművész a fővárosi Mátyás-templomban. Az attrakciót hétfőtől egy héten át láthatja a nagyközönség a templom Szent Kereszt kápolnájában.

Mosonyi Éva az MTI-nek elmondta, hogy a kereszt alakban a kápolna kövezetére kerülő hímes tojások Jézus Krisztus kereszthalálát, azok piros színe pedig kiontott vérét jelképezik.

"A tojás a feltámadás, az újjászületés, az örök élet egyetemes szimbóluma" - tette hozzá az alkotó, aki az installációval tiszteleg "a legnagyobb egyházi ünnep" előtt.

A népi iparművész a kifújt, eredeti tojáshéjakat hagyományos módon írta meg viasszal-írókával, majd festette piros színűre. A rajtuk látható minták a Kárpát-medence legjellemzőbb tojásmintái, szerkezetük sajátos, mintakincsük egyedülálló - olvasható az MTI-nek eljutatott tájékoztatóban.

Mint írták, a kiállított tojások mindegyikén más-más ékítmény van, nincs köztük két egyforma, így néprajzi értékük is kimagasló.

Mosonyi Éva, aki 2005-től viseli a népi iparművész címet, beszámolt arról is, hogy anyai nagyanyjától tanulta meg a viasszal, gicával történő tojásírás technikáját.

2007 húsvéthétfőn az 1500 hímes tojásból álló mintakincstár bekerült a Magyar Rekordok közé. 2010-re 2010 darabból álló hímestojás-mintakollekciót hozott létre, amelyet friss kifújt tojáshéjakra írt meg.

PécsKultúrahímes tojásnépi iparművészMátyás-templom