2024.06.20, Csütörtök

Baranyai műemléki felújítások kaptak díjat

Baranya Megyei Kormányhivatal

2018.04.28. 21:30

A műemléki világnapon, április 18-án, Szentendre városában adták át az idei évben az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága által kiemelkedőnek ítélt műemléki felújításokat elismerő díjakat. A kiosztott három díjból kettő Baranyába került.

Az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága – mint a műemlékvédelem legnagyobb nemzetközi civil szervezetének magyar tagja – igyekszik a társadalom, a széles nyilvánosság figyelmét felhívni az építészeti és kulturális örökség folyamatos és szakszerű gondozásának, megőrzésének, továbbörökítésének fontosságára. A szakmai szervezet ennek érdekében 2006 óta évente diplomával jutalmazza az általa legkiválóbbnak ítélt, három évnél nem régebben befejezett műemléki helyreállításokat.

Az idei évben a magyarországi ICOMOS-díj történetében első ízben fordult elő, hogy ugyanaz a megye két díjat is elnyert: 2018-ban egyaránt ICOMOS-díjban részesült a nagydobszai Fő utca 68. számú telkén álló Talpasház épületegyüttesének, valamint a Püspökszentlászlón található püspöki kastély, látogatóközpont, emlékhely és zarándokház felújítása.

 

Nagydobszai talpasház

 

A nagydobszai Talpasház esetében az épületegyüttes gondos kutatását, tervezését, hagyományőrző felújítását és példaértékű revitalizációját, hasznosítását jutalmazta a bizottság. A püspökszentlászlói épületek esetében pedig az egykorihoz hasonló mai funkció és az idegenforgalom együttműködésének körültekintő megtervezését, a teljes együttes gondos restaurálását, kivitelezését ismerték el a szakemberek.

 

Püspökszentlászlói kastély

 

A Baranya Megyei Kormányhivatal Pécsi Járási Hivatalának Építésügyi és Örökségvédelmi Osztálya részéről a díjakat Czeglédyné Levádry Henriette, a püspökszentlászlói kastély – nemrég nyugállományba vonult – műemléki felügyelője, valamint dr. Szigetvári Krisztián, a nagydobszai Talpasház műemlék-felügyelője vették át.

Fotók: dr. Szigetvári Krisztián, dr. Pozsárkó Csaba, Kohári Gabriella

KultúraBaranya megyeműemléki felújítás