2024.02.28, Szerda
Best of Ring - Wagner-gálát rendeznek Budapesten és Pécsett
Facebook - Operaház: ‎Best of Ring a Kodály Központban

Best of Ring - Wagner-gálát rendeznek Budapesten és Pécsett

MTI

2018.06.07. 17:30

Richard Wagner a Nibelung gyűrűje című operatetralógiájának részleteiből összeállított gálaműsort tűz műsorra a Magyar Állami Operaház június 11-én a fővárosi Erkel Színházban, majd 13-án pécsi Kodály Központban - tájékoztatta a dalszínház szerdán az MTI-t.

A Best of Ring nevű esten a grandiózus alkotás mind a négy darabjából népszerű részletek hangzanak majd el - írták.     

Elsőként az Erkel Színházban, majd a pécsi Kodály Központban csendül fel A Rajna kincse Előjátéka. A tetralógiát nyitó zene után az opera végéből szól majd részlet: Az istenek bevonulása a Walhallába.     

Ezt követően A walkür négy legismertebb részlete hangzik el: az előjáték, A walkürök lovaglása, A tavaszi dal és Wotan búcsúja a Tűzvarázzsal együtt.     

A tájékoztatás szerint a Siegfried című operát a Kovács-dal jeleníti majd meg, Az istenek alkonyából pedig a Reggeli derengés és Siegfried rajnai útja után a főhős gyászindulója lesz hallható.     

A gála végére pedig az opera zárójelenete, a mintegy 15 órányi tetralógia záróhangjai tesznek pontot - írták.     

A részleteket a legavatottabb magyarországi Wagner-énekesek adják elő, többeket közülük láthatott is a közönség az elmúlt években bemutatott operákban.     

Mint közölték, Rálik Szilvia A walkürben tűnt fel Brünnhilde szerepében, Kovácsházi István pedig Loge volt A Rajna kincsében, Siegmundot alakított A walkürben, legutóbb pedig a címszereplő bőrébe bújt a Siegfriedben. A bariton hangra íródott idézeteket Kelemen Zoltán énekli majd, a Magyar Állami Operaház Zenekarát Kocsár Balázs vezényli.     

A kommüniké kitért arra is, hogy az Ybl-palota korszerűsítésének elhúzódása miatt csak később tud megvalósulni a 2015-ben M. Tóth Géza rendezővel útjára indított "hatalmas művészi vállalkozás", a Ring teljes felújításának befejezése.     

A tetralógia záróköve, Az istenek alkonya igényli az Operaház színpadának és zenekari árkának méreteit, ezért más megoldást kellett találni "A Ring gyűrűi"-évad méltó lezárásához.     

"A jelen és a jövő évadot (.) meghatározó turnék szellemiségét megőrizve pedig az intézmény társulata Pécsre is ellátogat, hogy ne csak a budapesti közönség élvezhesse a Wagner-összeállítást" - olvasható a tájékoztatóban

PécsKultúraBaranya megyeKodály KözpontBest of RingWagner-gála