2024.02.27, Kedd
Aki versekkel egyesítette újra a Kárpát-hazát
hetedhethatar.hu

Aki versekkel egyesítette újra a Kárpát-hazát

karpatinfo.hu

2019.01.11. 10:46

Több ezer anyaországi és határon túli magyarnak tolmácsolta József Attila, Radnóti Miklós, Arany János, Kányádi Sándor és Petőfi Sándor verseit Kassától Zágrábig, Beregszásztól Újvidékig, Csíkszeredától Budapestig.

Állami kitüntetést kapott Tóth Péter Lóránt, a kunszentmiklósi versvándor, aki fáradhatatlanul járja az országot és a határon túli magyar területeket.

Rendhagyó előadásainak célja, hogy közelebb hozza a klasszikusokat a mai fiatalokhoz, megszerettesse velük a magyar irodalmat és magát a versmondást is.

Pro Cultura Hungarica-díjat a Kárpát-medence szellemi újraegyesítéséért kapta, amiért évek óta járja a Kárpát-medence és a magyar diaszpóra iskoláit, templomait, művelődési intézményeit, irodalmi-történelmi előadásaival az anyanyelv megőrzését, a szülőföldön maradást s a nemzeti identitástudatot erősíti.

A díjra az ajánlást az Eszék-Baranya Megyei Magyar Kisebbségi Önkormányzat, a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete, a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Ungvári Középszintű Szervezete, a Hargita Megyei Tanfelügyelőség és az Újvidéki Európa Kollégium elnökei írták alá, akik közül többen jelen voltak az átadóünnepségen, melyre a kunszentmiklósi Adventi Versünnepen került sor december 21-én.

Tóth Péter Lóránt 2010 óta több ezer anyaországi és határon túli magyarnak tolmácsolta József Attila, Radnóti Miklós, Arany János, Kányádi Sándor és Petőfi Sándor verseit Kassától Zágrábig, Beregszásztól Újvidékig, Csíkszeredától Budapestig.

Iskolákban, színházakban, művelődési házakban, múzeumokban, templomokban: 145 határon túli településen 302 előadással lépett fel.

A díjátadót követően közösségi oldalán a következőt írta: „Ez a díj, elismerés vagy bármi más a Kárpát-medencét illeti. Kárpátalját, Délvidéket és Drávaszöget, Erdélyországot és Felvidéket. Ez a kunszentmiklósi este tanúbizonyság az élni akarásukról, életükről, tenni akarásukról. Arról, hogy vannak, és akarnak lenni. Élni. Semmit nem tudtam erről a díj­átadásról, olyan volt, mintha egy mesébe csöppentem volna bele. Köszönöm!”

Balogh Lívia, a KMKSZ Ungvári Középszintű Szervezetének elnöke az eseményen így fogalmazott: „Az adventi időszak a hálaadás időszaka is. Én most megköszönni és hálát adni jöttem. Megköszönni azt a kultúrmissziót, amit Tóth Péter Lóránt az elmúlt 8 évben Kárpátalján végzett fáradhatatlanul, és hálát adni azért a segítségért, melyet Kunszentmiklós közössége Kárpátalja irányába tett, amikor Péter vezetésével adománygyűjtésbe fogott 2017-ben, hogy 800 rászoruló gyermek karácsonyát tegye szebbé az Ungvári járásban, valamint, hogy elsőként álltak ki az oktatási törvény okozta jogsértések következményei ellen egy csendes tiltakozással. Legyenek hálásak ennek a fiatalembernek, amiért településük hírnevét öregbíti a világban. Mi hálásak vagyunk és büszkék is rá”- közölte a Kárpátaljalap.net.