2024.06.20, Csütörtök
Japán antik gyermekkimonókból nyílt kiállítás Pécsen
Művészetek és Irodalom Háza, Pécs‎ - Facebook: Japán antik gyermekkimonók és japonizáló Zsolnay dekormotívumok

Japán antik gyermekkimonókból nyílt kiállítás Pécsen

MTI

2019.02.28. 20:00

Japán antik gyermekkimonóból és úgynevezett japonizáló dekormotívumokat megjelenítő Zsolnay-porcelánokból nyílt kiállítás csütörtökön Pécsen, a Művészetek és Irodalom Házában.

A tárlat kurátora, Schmitt Csilla japanológus az eseményen kiemelte: a mintegy ezer ruhadarabot tartalmazó Nakano-gyűjteményből 130 kimonót hoztak el Európába, amelyekből mintegy huszonötöt mutatnak be a baranyai megyeszékhelyen.     

Nakano Kazuko (1935-) mintegy harminc év alatt összegyűjtött ruhadarabjai között edo-kori (1603-1868) és mai kimonók egyaránt találhatóak.     

Schmitt Csilla, aki egyben a Magyar-Japán Baráti Társaság - Szombathely elnöke is, felidézte: a gyűjtemény egy részét 2010 és 2012 között Ausztriában, Franciaországban, Hollandiában és Svájcban is bemutatták már. A gyűjtemény egy másik részét ezúttal Magyarország, Lengyelország és Németország fogadja.     

A kiállítás-sorozat első állomása Pécs, ahol a gyermekkimonó-motívumokat és a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. a japonizmus hatására készített, japán motívumokkal díszített tizenhárom porcelánját együtt tekinthetik meg az érdeklődők.     

Schmitt Csilla elmondta, hogy a japán gyermekruhákon kiemelkedő szerepük van a motívumoknak, amelyek úgynevezett "amulettfunkciót" is elláttak, és a szülők reményeit, gyermekükkel kapcsolatos vágyait, jókívánságait fejezték ki.     

A japánok természetközelisége révén nagyon sok növényi motívum hordoz többlettartalmat, de különféle tárgyak is utalhatnak a hosszú életre vagy akár a boldog házasságra - ismertette a kurátor.     

Hoppál Péter, Pécs fideszes országgyűlési képviselője, az Országgyűlés Magyar-Japán Baráti Csoportjának elnöke úgy fogalmazott, hogy "világszenzáció érkezett Japánból Magyarországra, amely találkozik a pécsiség egyik legfontosabb értékével, a Zsolnay-örökséggel".     

Egyúttal arra hívta fel a figyelmet, hogy idén emlékeznek a magyar-japán diplomáciai kapcsolatok létesítésének 150. évfordulójára. A jubileum alkalmából a két országban több mint 150 kulturális programot tartanak - jelezte.     

Az április 12-ig látogatható tárlat megnyitóján közreműködött Karin Iwata, a Pécsi Balett szólistája.     

A pécsi kiállításon megtekinthető tárgyakon túl szeptemberben a gyűjtemény egy másik részét is bemutatja a budapesti Nemzetek Háza, ahol a különféle textíliák és díszítési technikák kapnak hangsúlyos szerepet - közölték a szervezők az MTI-vel.

PécsKultúraBaranya megyekiállításkimonójaponizáló dekormotívumMűvészetek és Irodalom HázaJapán