2024.03.28, Csütörtök
Régészet napja - Fókuszban a múlt
Régészet Napja - 2018 - Szent István Király Múzeum - Székesfehérvár

Régészet napja - Fókuszban a múlt

MTI

2019.05.24. 15:42

A múlt "sötét" oldala: az alvilág, a boszorkányság, az erotika és a háború lesz a 6. Régészet napja központi témája; a rendezvénysorozat országszerte előadásokkal, tárlatvezetésekkel, raktár- és lelőhely-látogatásokkal, interaktív foglalkozásokkal és digitális kalandjátékokkal várja az érdeklődőket pénteken és szombaton.

Idén egy központi eseménnyel is készülnek a szervezők: pénteken a Régészet napja látogatói tekinthetik meg először a budai Várnegyedben Az első bástya - Pop-up kiállítás egy erődítmény rejtett kincseiről két helyszínen című régészeti kiállítást, amely a Várkapitányság Nonprofit Zrt. és a Budapesti Történeti Múzeum együttműködésében valósult meg - közölte az MTI-vel a Magyar Régész Szövetség.

Az ELTE Múzeum körúti campusán egy bronzkori halotti máglya rekonstrukciójával, a letűnt civilizációk túlvilággal kapcsolatos hiedelmeivel, rejtélyes kora középkori tömegsírokkal és az őskőkori barlangok titokzatos világával is megismerkedhetnek az érdeklődők. Az előadások mellett népszerű gyerekprogramokkal: kerámia- és állat(csont)simogatóval, régészeti homokozóval és drónbemutatóval is várják a családokat.

A békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeumban iskolásoknak és felnőtteknek egyaránt szóló előadásban mutatják be a háborúk és az erőszak régészeti nyomait, de a Fürjesi úton zajló ásatásra is el lehet majd látogatni.

A pécsi Janus Pannonius Múzeum látogatói a Kertváros területén feltárt avar kori temető különleges és titokzatos "varázslósírjairól" tudhatnak meg hátborzongató részleteket, míg a dunaújvárosi Intercisa Múzeumban többek között az emberi csontvázzal és a római kori mágiával lehet életre szóló barátságot kötni - írják a szervezők.

Szolnokon, a Damjanich János Múzeum bronzkincsekkel foglalkozó kiállításán három "rejtélyes" témában lesz tárlatvezetés, és meg lehet majd ismerkedni a fegyverek és ékszerek elrejtésének titkaival is. Egy kerekasztal-beszélgetés keretében lehetőség lesz első kézből informálódni a fémkereső műszer használatának törvényi szabályozásairól, illetve arról, hogy miként lehet a régészekkel együttműködve hódolni ennek a hobbinak. A múzeum díszudvara mindeközben egy egész napra valódi bronzöntő-műhellyé alakul, a látogatók pedig a múzeum kiállításaiban elrejtett "kakukktojások" gyűjtésére is vállalkozhatnak.

A miskolci Herman Ottó Múzeum egy interaktív Egyéjszakás kalandra várja a közönséget, amely régészek segítségével ismerkedhet meg a múlt sötét titkaival, pajzán történeteivel, véres mindennapjaival. A múzeum gyűjteményének legpikánsabb leleteit "régészeti peep show" során leshetik meg az érdeklődők, de bepillantást nyerhetnek egy tömegsír feltárásának nyers valóságába is.

A résztvevő intézmények listája és a részletes programkínálat a http://regeszetnapja.hu oldalon érhető el.

KultúraJanus Pannonius MúzeumRégészet NapjaPécs DunaújvárosIntercisa Múzeum