2024.04.17, Szerda
Pécsett folytatódott az Úton van a Cziffra Központ roadshow
Szinetár Dóra Official Fanclub - Romengo zenekar

Pécsett folytatódott az Úton van a Cziffra Központ roadshow

PReport PR

2019.06.15. 13:00

Pécsre érkezett június 14-én az Úton van a Cziffra központ országos kulturális roadshow. A megyeszékhelyi eseményen az érdeklődők részt vehetettek az Utca-SzAK nyílt drámaóráján, és egy igazi kulturális csemegének számító különleges koncert is várta a közönséget, ahol együtt zenélt Szinetár Dóra és a Romengo zenekar.

A fergeteges koncert előtt a roadshowhoz a színházi nevelés szerepe a roma integráció témájában szakmai beszélgetés kapcsolódott, valamint az Utca-SzAK közösség is bemutatkozott alkotásaival.

Először lépett együtt színpadra, és egymás műsorszámaiból is válogatott pénteki közös koncertjén Szinetár Dóra és a Romengo zenekar. A siker természetesen nem maradt el, vastapssal jutalmazta a közönség a kulturális produkciót. Bemutatkozott a roadshow keretében az Utca-SzAK is; ez az alkotóközösség több éve rendszeresen tart színházi programokat a 4-18 éves korosztály számára a Cserehát térségében. A pedagógusokból, művészekből álló egyesület a társadalom leszakadó rétegeit megcélozva igyekszik elérhetővé tenni a közösségi alkotást és előadóművészetet. A pécsi program során az alkotóközösség 6 aktív csoportjának képviselői (roma fiatalok és művész-pedagógusok) mutatták be alkotásaikat. A roadshow szakmai beszélgetésén a roma integrációt járták körbe színházi és pedagógiai szakemberek a délután folyamán. A pódiumbeszélgetésen részt vett Ignácz István (igazgató, Gandhi Gimnázium), Simó Krisztián (projektvezető), valamint Molnár-Keresztyén Gabriella (rendező). A mindenki számára tanulságos és hasznos eszmecserét Lőrinczy György vezette (NKA alelnöke).

 

Az “Úton van a Cziffra központ" című, 13 állomásos országos kulturális rendezvénysorozat június 13-án Szentendrén egy kiállításmegnyitóval vette kezdetét, melynek keretében a nyár folyamán a legkiemelkedőbb kulturális fesztiválokon, ősztől pedig különböző városokban találkozhatnak az érdeklődők a legszínesebb kulturális műfajokat felvonultató produkciókkal. A szentendrei MANK Galériában megtartott Emlék-álom-kutya-világ című, kortárs roma festőművésznők alkotásaiból válogatott kiállításmegnyitón Balog Zoltán miniszteri biztos, Langerné Victor Katalin társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár és Balázs János, Kossuth-díjas zongoraművész, a Cziffra Művészeti Központ Művészeti Tanácsadó Testületének elnöke közösen indították útjára a roma össz-művészeti roadshowt.

 

A roadshow alkalmával a nyáron összesen 7 városban és fesztiválon szakmai és pódiumbeszélgetésekkel, valamint koncertekkel mutatkozik be a program úgy, mint Szentendre (megnyitó esemény és Pestisűző fesztivál), Pécs - POSZT, Miskolci Opera Fesztivál, Művészetek Völgye, Mesterségek Ünnepe, Szegedi Ifjúsági Napok. A programok a fesztiválok tematikájához kapcsolódnak, ahol roma és nem roma művészek közös produkciójukat mutatják be. A művészeti produkciók, koncertek mellett a fesztiválokon különböző szakmai/pódiumbeszélgetéseken is részt vehetnek a látogatók, melyek témái például, hogy mi a színházi nevelés szerepe a roma kultúrában, de megismerhetjük a roma zenés dinasztiákat is a zenetörténetben. A fesztiválok mellett két falunapon, Bihartordán és Véménden is találkozhat a közönség a Cziffra kulturális roadshow-val.

 

A nyári fesztiválszezon után a programsorozat négy vidéki városi helyszínen ősszel folytatódik. Ezek gerincét egy kortárs roma alkotók műveiből válogatott vándorkiállítás adja, mely egy-egy városban majd két hétig lesz látható. A szervezők a programsorozattal a helyi közönséget szólítják majd meg korosztályok szerint. Lesznek a felnőtt közönségnek szóló és a kiállításmegnyitóhoz kapcsolódó kulturális programok, de terveznek a kisiskolások számára roma motívumokkal kapcsolatos kézművesfoglalkozást és gyerekszínházi előadást, míg a középiskolás korosztálynak szemléletformáló drámapedagógiai előadást szerveznek.

KultúraSzinetár DóraRomengoPécsBaranya megyePOSZTCziffra Központ