2020.09.25, Péntek
Nemzetközi avantgárd kiállítás nyílt Pécsen
jpm.hu

Nemzetközi avantgárd kiállítás nyílt Pécsen

MTI

2019.12.14. 15:54

A modern művészet és az avantgárd közép-európai fejlődésének 1908 és 1928 közé eső, drámai változásokkal teli időszakát mutatja be százötven műtárgyon keresztül a Janus Pannonius Múzeum (JPM) pénteken megnyílt pécsi tárlata.

Hirdetés

A közgyűjtemény MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a Törésvonalak - Avantgárd művészet Közép-Európában című, tizenkét tematikus egységből álló tárlat a kortárs művészet átalakulását kíséri végig a táblaképtől a szobrászaton, grafikán, tipográfián, filmforgatókönyveken és fotográfiai kísérleteken át a folyóiratokig és időszakos kiadványokig.

A kiállítás az Osztrák-Magyar Monarchia különböző területeiről, az utódállamokként létrejövő Csehszlovákiából, Magyarországról, Lengyelországból, Romániából és a Szerb-Horvát-Szlovén Királyságból származó művészeket kapcsolja össze.

A kéttucat hazai és nemzetközi gyűjtemény által kölcsönzött alkotások között mások mellett Kassák Lajos, Kernstok Károly, Márffy Ödön, Moholy-Nagy László, Tihanyi Lajos, Uitz Béla és Bortnyik Sándor műveit állítják ki. Mellettük a pécsi bauhäuslerek közül Forbát Alfréd, Molnár Farkas és Weininger Andor munkái kerültek be a válogatásba.

A tárlat ízelítőt ad a kelet-közép-európai avantgárd kiemelkedő alakjainak művészetéből is, így mások mellett Bohumil Kubista, Josef Capek, Otto Gutfreund, Marcel Janco, Stanislaw Ignacy Witkiewicz (Witkacy), Ljubomir Micic, Avgust Cernigoj munkásságát is megismerhetik a kiállítás látogatói.

A tárlat nemzetközi programként valósul meg a JPM közleménye szerint. Az Olmützi Művészeti Múzeum által kezdeményezett Years of Disarray / Törésvonalak című kiállítás egyrészt az Európai Kulturális Örökség Éve programsorozathoz járult hozzá 2018-ban, másrészt a kontinens történelmében mérföldkőnek számító 1918-as évnek állít emléket, amely az első világháború befejeződését és az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlását, valamint az utódállamok formálódásának kezdetét is jelzi.

A kiállítás így az utódállamok történetének első évtizedében zajló művészeti fejlődést és azt a feszültséggel teli atmoszférát közvetíti, amely az egykori monarchia művészeti központjait is jellemezte a világégés előtt.

A közleményben jelezték: az Olmützi Művészeti Múzeum szakmai profiljának homlokterében a közép-európai művészet áll. A kiállítás regionális változatait pedig Magyarország mellett Lengyelországban és Szlovákiában is megrendezik, emellett egy cseh kiadó gondozásában átfogó tanulmánykötet is napvilágot lát a projekthez kapcsolódóan.

A tárlat jövő március végéig a Modern Magyar Képtár pécsi Papnövelde utcai kiállítóhelyén tekinthető meg.
 

KultúraPécsBaranya megye avantgárd kiállítás