2024.03.28, Csütörtök
Robert Schumann négy kürtre és zenekarra írt versenyműve hangzik el a Pannon Filharmonikusok pécsi koncertjén
pixabay - illusztráció

Robert Schumann négy kürtre és zenekarra írt versenyműve hangzik el a Pannon Filharmonikusok pécsi koncertjén

MTI

2020.01.28. 13:59

Robert Schumann négy kürtre és zenekarra írt versenyművét adják elő a pécsi Pannon Filharmonikusok (PFZ) Zempléni Szabolcs kürtművésszel kiegészülő muzsikusai január 30-án a baranyai megyeszékhelyen - tájékoztatta a zenekar az MTI-t.

A PFZ közleménye szerint az együttes kürtművészei - Varga Ferenc, Borbíró Máté és Pétersz Árpád - Zempléni Szabolccsal a Négy az egyben című koncerten kerülnek majd főszerepbe a pécsi Kodály Központban, Bogányi Tibor vezényletével.     

A kürt ritkán kerül kiemelt szerepbe a hangversenyeken, ezzel együtt pedig Schumann sokáig eljátszhatatlannak is titulált versenyműve igazi csemegének számít - áll a közleményben.     

A kvartett művészeti vezetőjéről, Zempléni Szabolcsról megjegyezték: a művész Szentendrén él, Hamburgban tanít és eközben a világ legrangosabb hangversenytermeiben áll színpadra.     

A kürtművészt idézve a közleményben azt írják, hogy a darab eljátszása sok kürtös nagy álma, emellett Schumann szerzeményét a legtöbb művész nagyon tiszteli, hiszen az egyik legnehezebb versenymű. "Igen tisztán megmutatkozik benne a szerző hangszer iránti szeretete. Schumann itt a végletekig kiaknázza a kürtben rejlő technikai finomságokat, inspirálták őt a ventilkürt nyújtotta lehetőségek, a kromatikus skálák, a modulációk" - vélekedik Zempléni Szabolcs.     

Horváth Zsolt, a zenekar igazgatója a közleményben megjegyezte, hogy az elmúlt öt évben megfiatalodott a PFZ kürtszólama, a művészek pedig a szimfonikus zenekarban megszokott szerepük mellett készséggel és kellő ambícióval állnak a közönség elé szólistaként is, január 30-ájn pedig "méltó társai lesznek Zempléni Szabolcsnak" - közölte.     

A koncerten Schumann szerzeménye előtt Jean Sibelius En Saga (Legenda) - szimfonikus költeményét élvezheti a közönség, majd az estet Johannes Brahms műve zárja.     

Utóbbi megszólaltatásához eredetileg mindösszesen négy muzsikusra volt szükség. A művet a zeneszerző nagy tisztelője, az Egyesült Államokba emigrált Arnold Schönberg ültette át nagyzenekarra; ezt a változatot hallhatja a Kodály Központ közönsége.

A koncertről bővebb tájékoztatás olvasható a jegyinformációkat is tartalmazó pfz.hu internetes oldalon.

KultúraRobert SchumannPannon FilharmonikusokPécsBaranya megyekürthangversenyKodály Központ