2021.09.28, Kedd
Balettpremierek és ősbemutatók az első Bartók Tavasz programjában
Illusztráció: pixabay.com

Balettpremierek és ősbemutatók az első Bartók Tavasz programjában

MTI

2021.05.02. 08:38

Szeged, Győr és Pécs évtizedek óta a kortárs balett központi színhelyeinek számítanak. Különleges alkalom, amikor a három város társulatai egy fesztiválon lépnek fel, és mindhárman új, eddig még nem látott produkcióval érkeznek.

Hirdetés

Balettpremierek és ősbemutatók is szerepelnek az első Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek programjában májusban.

A szervezők közleménye szerint az első Bartók Tavasz igazi különlegességeket tartogat a táncrajongók számára, hiszen május 7. és 24. között a magyarországi táncszcéna számtalan jelentős együttese megmutatja magát. Az előadásokat a világ bármely részéről ingyenesen követhetik a nézők a fesztivál honlapján.

Szeged, Győr és Pécs évtizedek óta a kortárs balett központi színhelyeinek számítanak. Különleges alkalom, amikor a három város társulatai egy fesztiválon lépnek fel, és mindhárman új, eddig még nem látott produkcióval érkeznek - hangsúlyozzák.     

Lassan egy éve már, hogy a Győri Balett a pandémia miatt halasztani kényszerült egyik bemutatóját, a GisL-t. Május 13-án a közönség is láthatja, hogyan gondolta újra Velekei László a romantikus balettirodalom ikonikus alakja, Giselle történetét, amely Szendrényi Éva misztikus díszletei közt kel új életre Lajkó Félix hegedűjátéka mellett.

A nemrég alapításának hatvanadik évfordulóját ünneplő Pécsi Balett bemutatója az op-art, vagyis az optikai festészet legjelentősebb képviselője, a pécsi születésű Victor Vasarely életművét állítja középpontba. A rendező-koreográfus Vincze Balázs a 115 éve született művész festményeiből inspirálódva álmodta színpadra a Vasarely-etűdök című előadást, amely egy kiállítás kontextusába helyezi a balettet. A jelmez Nagy Fruzsina, a díszlet Cziegler Balázs munkája.

Juronics Tamás a Szegedi Kortárs Balettel Bartók Concertóját viszi színpadra a Nemzeti Filharmonikus Zenekar közreműködésével. A produkcióban fontos szerepet kapnak a jelmezek, amelyek Mojzes Dóra kezét dicsérik. Bartók szerepében egy rég látott ismerőst köszönthet majd a közönség, a Carmina Buranából ismert Csetényi Vencel csak emiatt tér vissza a színpadra.

A magyar népköltészet egyik mély emberi érzelmeket ábrázoló balladáját eleveníti meg a Magyar Nemzeti Táncegyüttes. A Hűtlen feleség a magyar néptánc és népzene páratlan világán keresztül vizsgálja az emberi lélek mélységeit, a Honvéd Férfikar által életre keltett zenei világgal ötvözve a magával ragadó mozdulatokat.

A Szent István Filharmonikusok két részből álló estje a magyar zeneirodalom két legjelentősebb alakja előtt tiszteleg. Az első részben Liszt Ferenc egyik legvirtuózabb zongoraműve, a Haláltánc mellett egy kései szimfonikus kompozíciója, A bölcsőtől a sírig is elhangzik majd. Az est második felében pedig Leo Mujic, a nemzetközi táncélet jelentékeny alkotóművésze állítja színpadra Bartók népszerű táncjátékát, A fából faragott királyfit a Magyar Táncművészeti Egyetem hallgatóival.
A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek részletes programjáról a www.bartoktavasz.hu  weboldalon található további információ.

KultúraPécsi BalettSzegedGyőrbalett

Hirdetés

Hirdetés