2024.04.19, Péntek
Balettpremierek és ősbemutatók az első Bartók Tavasz programjában
Illusztráció: pixabay.com

Balettpremierek és ősbemutatók az első Bartók Tavasz programjában

MTI

2021.05.02. 08:38

Szeged, Győr és Pécs évtizedek óta a kortárs balett központi színhelyeinek számítanak. Különleges alkalom, amikor a három város társulatai egy fesztiválon lépnek fel, és mindhárman új, eddig még nem látott produkcióval érkeznek.

Balettpremierek és ősbemutatók is szerepelnek az első Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek programjában májusban.

A szervezők közleménye szerint az első Bartók Tavasz igazi különlegességeket tartogat a táncrajongók számára, hiszen május 7. és 24. között a magyarországi táncszcéna számtalan jelentős együttese megmutatja magát. Az előadásokat a világ bármely részéről ingyenesen követhetik a nézők a fesztivál honlapján.

Szeged, Győr és Pécs évtizedek óta a kortárs balett központi színhelyeinek számítanak. Különleges alkalom, amikor a három város társulatai egy fesztiválon lépnek fel, és mindhárman új, eddig még nem látott produkcióval érkeznek - hangsúlyozzák.     

Lassan egy éve már, hogy a Győri Balett a pandémia miatt halasztani kényszerült egyik bemutatóját, a GisL-t. Május 13-án a közönség is láthatja, hogyan gondolta újra Velekei László a romantikus balettirodalom ikonikus alakja, Giselle történetét, amely Szendrényi Éva misztikus díszletei közt kel új életre Lajkó Félix hegedűjátéka mellett.

A nemrég alapításának hatvanadik évfordulóját ünneplő Pécsi Balett bemutatója az op-art, vagyis az optikai festészet legjelentősebb képviselője, a pécsi születésű Victor Vasarely életművét állítja középpontba. A rendező-koreográfus Vincze Balázs a 115 éve született művész festményeiből inspirálódva álmodta színpadra a Vasarely-etűdök című előadást, amely egy kiállítás kontextusába helyezi a balettet. A jelmez Nagy Fruzsina, a díszlet Cziegler Balázs munkája.

Juronics Tamás a Szegedi Kortárs Balettel Bartók Concertóját viszi színpadra a Nemzeti Filharmonikus Zenekar közreműködésével. A produkcióban fontos szerepet kapnak a jelmezek, amelyek Mojzes Dóra kezét dicsérik. Bartók szerepében egy rég látott ismerőst köszönthet majd a közönség, a Carmina Buranából ismert Csetényi Vencel csak emiatt tér vissza a színpadra.

A magyar népköltészet egyik mély emberi érzelmeket ábrázoló balladáját eleveníti meg a Magyar Nemzeti Táncegyüttes. A Hűtlen feleség a magyar néptánc és népzene páratlan világán keresztül vizsgálja az emberi lélek mélységeit, a Honvéd Férfikar által életre keltett zenei világgal ötvözve a magával ragadó mozdulatokat.

A Szent István Filharmonikusok két részből álló estje a magyar zeneirodalom két legjelentősebb alakja előtt tiszteleg. Az első részben Liszt Ferenc egyik legvirtuózabb zongoraműve, a Haláltánc mellett egy kései szimfonikus kompozíciója, A bölcsőtől a sírig is elhangzik majd. Az est második felében pedig Leo Mujic, a nemzetközi táncélet jelentékeny alkotóművésze állítja színpadra Bartók népszerű táncjátékát, A fából faragott királyfit a Magyar Táncművészeti Egyetem hallgatóival.
A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek részletes programjáról a www.bartoktavasz.hu  weboldalon található további információ.

KultúraPécsi BalettSzegedGyőrbalett