2024.05.27, Hétfő
Indul a Pannon Filharmonikusok bérletsorozata a Müpában
Illusztráció: pexels.com

Indul a Pannon Filharmonikusok bérletsorozata a Müpában

MTI

2021.09.24. 15:41

Az idei koncerteken Varga Gilbert és Bogányi Tibor vezető karmesterek dirigálják a pécsi zenekart, amellyel szólistaként világszerte elismert művészek lépnek fel.

A Peer Gynt titka című koncerttel indul a pécsi Pannon Filharmonikusok zenekar (PFZ) öt hangversenyből álló, hagyományos fővárosi bérletes sorozata pénteken este a Müpában.

Mint a zenekar szerdai közleményében felidézték, az együttes a Müpa megnyitása óta szerepel bérletes koncertsorozattal a fővárosi kulturális intézményben. Az idei koncerteken Varga Gilbert és Bogányi Tibor vezető karmesterek dirigálják a pécsi zenekart, amellyel szólistaként világszerte elismert művészek lépnek fel.

A sorozat első estjén Daniel Müller-Schott gordonkaművész közreműködésével szólal meg Saint-Saëns I. gordonkaversenye és Fauré Elégia című műve, valamint elhangzik Edvard Grieg két Peer Gynt szvitje is, ezúttal fordított sorrendben.

A decemberi hangversenyt a zenekar jogelődjét alapító Georg Lickl négykezes zongoraszonátájának egyik tételéből készült zenekari átirat nyitja, de elhangzik Muszorgszkij Egy kiállítás képei című művének népszerű, Ravel-féle átirata is. A koncerten Nelson Goerner zongoraművész lép fel az együttessel.

A januári koncerten elhangzik John Corigliano The Red Violin hegedűversenye, amely A vörös hegedű című film Oscar-díjas zenéjéből táplálkozik, de Leonard Bernstein és Dohnányi Ernő egy-egy művét is meghallgathatja a közönség Elina Vähälä hegedűvész közreműködésével.

Márciusban Balog József zongoraművész lép fel a zenekarral, az esten Brahms és Martucci művei mellett Bartók Béla A csodálatos mandarin című alkotása lesz hallható.

A sorozatot záró májusi koncerten Clara és Robert Schumann, valamint Brahms különleges szerelmi háromszögének zenei lenyomatát élvezheti a közönség Bogányi Gergely zongoraművész közreműködésével.

A PFZ közleményében felhívták a figyelmet arra, hogy a budapesti közönség nemcsak a Müpában találkozhat a zenekarral, hiszen októberben két alkalommal is fellép az együttes a fővárosban: a Budapest Concerto által szervezett Magyar Kincsek Ünnepén, valamint Varga Gilbert édesapjának, Varga Tibor születésének 100. évfordulója kapcsán a Zeneakadémián.
A koncertekről további információ a zenekar honlapján, a pfz.hu-n olvasható.

KultúraPécsPannon FilharmonikusokMüpa