2024.06.14, Péntek
Internetes oldal indult Pécs szerb megszállásáról
Illusztráció, pixabay.com

Internetes oldal indult Pécs szerb megszállásáról

MTI

2021.09.12. 10:00

A folyamatosan bővülő oldal forrásanyagok felhasználásával követi nyomon az eseményeket és próbálja a mai érdeklődők számára bemutatni a korabeli Pécset.

Idén van száz éve annak, hogy Pécs felszabadult a szerb megszállás alól. A centenárium alkalmából indított új honlapot a Magyar Nemzeti Levéltár Baranya Megyei Levéltára, a Janus Pannonius Múzeum (JPM), valamint a Csorba Győző Könyvtár.

A JPM az új honlap indulásáról szóló közleményében azt írták, www.szerbmegszallas.hu címen elérhető, folyamatosan bővülő oldal forrásanyagok felhasználásával követi nyomon az eseményeket és próbálja a mai érdeklődők számára bemutatni a korabeli Pécset.

 Felidézték, hogy az 1918. november 13-i belgrádi fegyverszüneti megállapodás értelmében Magyarország déli területe a Barcs-Szigetvár-Pécs-Baja-Kisszállás vonalig ideiglenesen az antant hatalmakat képviselő szerbek megszállása alá került, így Baranya nagy részét szerb katonák által ellenőrzött demarkációs vonal választotta el a Magyarországtól.

Az évekig tartó elszakítottságnak a trianoni békediktátum vetett véget, amelynek értelmében a szerbeknek egy éven belül ki kellett vonulniuk a megszállt területről. Száz évvel ezelőtt Pécs lakosságának óriási lelkesedésével övezve a Magyar Nemzeti Hadsereg csapatai visszavették a várost.

Vizualizálták térképen is a megszállás időszakát

A közleményben azt írták, hogy ez a 33 hónap jelentős korszakhatárt és meghatározó élményt jelentett pécsieknek, baranyaiaknak egyaránt, felelevenítését és bemutatását a közgyűjtemények pedig kötelességüknek érezték.

A Magyar Nemzeti Levéltár Baranya Megyei Levéltára, a Janus Pannonius Múzeum, valamint a Csorba Győző Könyvtár egyesített képeslap-állományát felhasználva, az InnoTeq Kft. informatikusainak segítségével alakítottak ki egy virtuális történeti teret. Ebben a város középületei, fontosabb terei a mai kereshető térképek mintájára mutatkoznak meg az egykori képeslapok felvételein keresztül, felvillantva azokat a helyszíneket, ahol a kortárs Pécs élete zajlott a megszállás időszakában.

Az egyesített dokumentum-gyűjtemény egy idővonalra vetítve követi nyomon az eseményeket a politika, a közigazgatás vagy éppen a mindennapi élet területéről vett részleteken keresztül.

A dokumentumok típusaik szerint - így fotók, újságcikkek, képeslapok, visszaemlékezések, hirdetmények - szerint tematizálva, külön-külön is végiglapozhatók.

A 33 hónap alatt a megszállók a magyarországi politikai változásokra reagálva, különböző eszközökkel igyekeztek megvalósítani Pécs és Baranya beolvasztását a Szerb-Horvát-Szlovén Királyságba. Ennek megfelelően ez az időszak különböző szakaszokra osztható. Közülük az első - a szerb csapatok megérkezésétől az 1919. márciusi nagy sztrájkig terjedő - szakasz eseményeinek bemutatásával indítják el a honlapot, amelyet folyamatosan egészítenek majd ki a soron következő szakaszokkal - jelezték a kommünikében.

KultúraPécsweboldallevéltárfotógyűjteménykiállítás