2024.04.23, Kedd
Regionális munkacsoportok létrehozásáról döntött az MMA közgyűlése
Illusztráció: pexels.com

Regionális munkacsoportok létrehozásáról döntött az MMA közgyűlése

MTI

2022.10.15. 16:27

A közgyűlés megszavazta, hogy az MMA - együttműködésben a Magyar Tudományos Akadémiával - regionális munkacsoportokat hozzon létre Debrecen, Győr, Kecskemét, Miskolc, Pécs, Szeged és Veszprém központtal.

Hét regionális munkacsoport létrehozásáról döntött a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) a Pesti Vigadóban megtartott közgyűlése.

Vincze Máté, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára köszöntőjében emlékeztetett arra, hogy a világ jelenleg energiaválsággal és háborúval néz szembe, olyan "rettenetekkel", amelyekről nem tudható még, hogyan határozzák meg a jövőt.

Hozzátette azonban: a magyarság már ezer éve számos válságos időszakot túlélt, ennek titkai között pedig az első helyen a kultúra áll.

A rendszerváltás óta nem volt még olyan időszak, amikor ennyire szükség volt a kultúra "kályha szerepére" - figyelmeztetett, hozzáfűzve: a kultúrának "válságüzemmódra" kell kapcsolnia. Ez nem elsősorban a takarékoskodást, hanem a művészetek, erősítő, reményt adó szerepét jelenti - jegyezte meg.

Vincze Máté kiemelte, hogy "a Magyar Művészeti Akadémia kiváló tagságának ezt a tüzet életben kell tartania".
Az állam semlegességet vállal a művészeti kérdésekben, ám ez nem egyenlő a közömbösséggel, mert biztosítania kell a kereteket a művészeti tevékenységek kiteljesedéséhez - emlékeztetett a KIM helyettes államtitkára, kiemelve, hogy az MMA mindebben kiegyensúlyozó szerepet vállal.

Richly Gábor, az akadémia főtitkára beszámolójában ismertette, miként emelkednek az MMA intézményeinek rezsiköltségei. Elmondása szerint gázra és villamos energiára idén a tervezett 220 millió helyett 500 millió forintot, jövőre pedig várhatóan 1,8 milliárd forintot kell fordítania az MMA-nak.

Mint hozzáfűzte, az akadémia 2023-as költségvetése nominálisan 500 millió forinttal alacsonyabb lesz a tervezettnél. Ez más intézményekkel összehasonlítva méltányos és kedvező kormányzati elbírálás volt, ám a rezsiáremelkedés és az infláció miatt legalább 20-25 százalékos megtakarítást tesz szükségessé az MMA gazdálkodásában - közölte.

Richly Gábor elmondta, az MMA intézményeinek nyitva tartását ezért várhatóan újragondolják, a programok egy részét pedig átszervezik.

Az alapszabály módosítására irányuló javaslatok között a közgyűlés megszavazta, hogy az MMA - együttműködésben a Magyar Tudományos Akadémiával - regionális munkacsoportokat hozzon létre Debrecen, Győr, Kecskemét, Miskolc, Pécs, Szeged és Veszprém központtal. Megszavazták a Nemzet Művésze címet viselők rendes taggá választásának lehetőségét is különleges eljárásban.

Vashegyi György, az MMA elnöke és az elnökség több tagja is hangsúlyozta, hogy nagy szükség van az akadémia erőteljesebb jelenlétére Budapesten kívül is.
A közgyűlés döntése értelmében az MMA Életműdíját Korniss Péter fotóművész, az MMA Nagydíját Csernyus Lőrinc építész, az MMA Aranyérmét pedig a Népművészeti Egyesületek Szövetsége képviseletében Pál Miklósné, a szervezet elnöke vehette át.

Az MMA Művészeti Írói Díjában Lengyel György rendező, színházigazgató, egyetemi tanár, színházi író részesült idén, míg az MMA Kováts Flórián-emlékérmét Balassa Mariann kulturális szervező kapta meg.

Az MMA postumus honoris causa címet adományozott Ferencsik János karmester, Gaál István filmrendező, operatőr, fotóművész és Hajnóczi Gyula építész számára.

A közgyűlésen az MMA felügyelő testületi tagjának választották Szemadám György festőművész, írót.

KultúraMagyar Művészeti AkadémiaPécsmunkacsoportközgyűlés