2024.03.19, Kedd
Prokofjev és Bach műveit adják elő a Pannon Filharmonikusok vasárnap Pécsen
Illusztráció: Pixabay

Prokofjev és Bach műveit adják elő a Pannon Filharmonikusok vasárnap Pécsen

MTI

2023.02.04. 10:00

A zenekar családi programjának keretében Öko-Kuckó játszóház várja a zenét hallgató szülők kisgyermekeit a hangverseny ideje alatt.

Prokofjev I. "Klasszikus" szimfóniáját és I. zongoraversenyét, valamint J. S. Bach Brandenburgi versenyének II. és IV. versenyművét adják elő Vass András vezényletével, virtuóz szólistákkal a Pannon Filharmonikusok a pécsi Kodály Központban 2023. február 5-én, vasárnap este.

Az együttes MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az est Szergej Szergejevics Prokofjev I. "Klasszikus" szimfóniájával indul, majd a mester húszéves korában megalkotott, a korabeli kedélyeket felkavaró I. zongoraversenye hangzik el. Utóbbiban Balog József Lajtha- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművésznek, az együttes visszatérő vendégelőadójának jut kiemelt szerep.

A folytatásban Johann Sebastian Bach híres Brandenburgi versenyei közül a koncerten a különleges szólóhangszer-csoportot foglalkoztató II. és IV. versenymű hangzik el.

A II. versenymű szólistái a trombita, a furulya vagy a fuvola, az oboa és a hegedű, míg a IV. versenymű egy hármasverseny, melyben egy hegedű és két furulya adja a szólista csoportot. Bár minden szólam virtuóz, a hegedű időnként Bachtól szokatlan módon látványos, már-már hatásvadász futamokat játszik - emelték ki a kommünikében.

A II. versenyműnél a Pannon Filharmonikusok muzsikusai, Solymosi Péter trombitaművész, Gárdai Viktória  fuvolaművész, Murin Roman oboaművész, valamint nem utolsó sorban Deák Márta hegedűművész, koncertmester szólaltatják meg a concertókat, míg a IV. esetében Prehoffer Gábor és Kovács Bálint furulyaművészek mellett Papp Dániel hegedűművésznek jut a főszerep.

A zenekar családi programjának keretében Öko-Kuckó játszóház várja a zenét hallgató szülők kisgyermekeit a hangverseny ideje alatt.

A koncertről bővebb tájékoztatás olvasható a zenekar honlapján, a www.pfz.hu oldalon.

KultúraPécsPannon Filharmonikusokkomolyzene