2024.05.02, Csütörtök
Territory - Tóth Zsuzsi és Lengyel Péter szobrászművészek kiállítása
Fotó: pecsigaleriak.hu

Territory - Tóth Zsuzsi és Lengyel Péter szobrászművészek kiállítása

Forrás: pecsigaleriak.hu

2024.02.19. 12:00

Egy művész házaspár közös tárlata a Pécsi Galériában.

A Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának dékánja, Lengyel Péter és adjunktusa, Tóth Zsuzsi közös kiállításon mutatja be alkotásait. Munkáikban a közös pont a reflexió a múltra és az emlékekre, emlékezetre, legyen az akár egy család, akár egy társadalmi, politikai környezet sajátja. A Territory című tárlat február 8. – március 9. között látható a Pécsi Galériában.

Családi emlékek a szobrászat csodálatos kifejezőnyelvén

Tóth Zsuzsi munkáiban a család és a család múltjához kötődő tárgyak épülnek össze szobrászi elemekkel. A tárgyi és a megélt emlékek együttesen alakítanak ki egy új téri valóságot, ahol a személy hiánya egyrészt felerősödik, másrészt a szobrászi motívumoknak köszönhetően egyúttal fel is oldódik a hiány érzete olvasható a kiállítás ajánlójában.

A háború és a népírtás bűnének természete 

Lengyel Péter munkái történelmi kontextusokat vetítenek elénk:  háborúhoz és a népirtáshoz kötődő bűn természetével foglalkoznak, jelenkori és múltbéli személyek és azok bűnhöz való kapcsolatával.

Mindezeket a klasszikus köztéri szobrászatból eredeztethető megoldásokkal mutatja be, úgy, hogy a tartalmi vonatkozások, a jelentések inverz megragadása felerősíti az eredendő bűn szörnyűségeit. A szobrászati munkái mellett fontos a különböző mediális eszközök megjelenése, mint a videó vagy a különböző hanghatások. A vetítésre kerülő film által irodalmi, performatív és tájhoz kötődő elemek is megjelennek a kiállításon.

KultúraPécsPécsi GalériaZsolnay Örökségkezelő Nonprofit KftLengyel PéterTóth Zsuzsi