2024.03.04, Hétfő
Václav Havel művét mutatják be a Pécsi Nemzeti Színházban
Fotó: pnsz.hu

Václav Havel művét mutatják be a Pécsi Nemzeti Színházban

Forrás: pnsz.hu

2024.02.03. 09:00

Már kaphatóak a jegyek az Audiencia című darab februári premierjére.

Február 10-én 19 órától láthatják Václav Havel cseh író, politikus, az 1989-es rendszerváltás emblematikus alakjának, Csehszlovákia, majd cseh köztársaság elnökének Audiencia című művét. A világpolitikát is befolyásoló európai gondolkodó volt, de drámaíróként, szépíróként is jelentős életművet hagyott maga után. Füsti Molnár Éva Jászai Mari-díjas színművész számos nagyszerű alakítása mellett, ezúttal ismét rendezőként mutatkozik be az AUDIENCIA című egyfelvonásos dráma színrevitelével az N. Szabó Sándor Teremben – olvasható a színház oldalán.

Egy sörözés és annak feloldhatatlan viszálya a színpadon

A történet a cseh irodalom emblematikussá váló helyszínén egy sörgyárban játszódik és Ferdinánd, az író megzsarolásának történetét örökíti meg. A két ember között zajló látszólag tét nélküli beszélgetés és sörözés apránként feloldhatatlan konfliktussá érik.

A Havel saját sörgyári segédmunkás-tapasztalatain és főként sörgyári nyelvén alapuló egyfelvonásos a Jászai Mari-díjas Köles Ferenc és a frissen a Pécsi Nemzeti Színház társulatához szerződött Katona Levente jutalomjátékának ígérkezik.

Pécs nem visszakozott

Fordítójának, Bojtár Endrének írott levelében így fogalmaz Havel, zivataros történelmi idők tapasztalataiból megedzetten: „a magamfajta ember, aki eltöltött már egy kis időt a színházi világban, tudja, hogyan mennek itt az ilyenféle dolgok. Én addig, amíg nem látom, soha nem számítok bemutatóra, ezért egy csöppet sem bánt, ha valahol készül valaki valamire, s aztán visszakozik.” 

KultúraPécsi Nemzeti Színházbemutatójegyvásárlásprogramok