2024.05.05, Vasárnap
Mátyás király vándorúton - ősbemutatóra készül a Pécsi Nemzeti Színház
Fotók: pnsz.hu

Mátyás király vándorúton - ősbemutatóra készül a Pécsi Nemzeti Színház

Forrás: pnsz.hu

2024.03.31. 08:05

Meseopera premierjére válthatnak jegyet április 6-tól, amelyben Mátyás király titkos, álruhás utazásainak egyik legkülönlegesebb története elevenedik meg.

Mátyás király titkos utazásainak egyik legérdekesebb története, a „Kolozsvári bíró” melyet Heltai Gáspár XVI-ik századi protestáns prédikátor, író tartott fenn az emlékezet számára. Ennek nyomán írta Tallér Zsófia a kolozsvári bíró esetének, előadásunk első felvonása egy részének szövegkönyvét - olvasható a színház honlapján. A Pécsi Nemzeti Színház ezzel az ősbemutatóval adózik a tragikusan fiatalon elhunyt zeneszerző emlékének.
 


Mátyás király lopni megy 

A második felvonás történetének furcsa címe van: Mátyás király lopni megy. A történet olyan kacifántos, mint maga a cím, - hogyan is képzelhető el, hogy Mátyás lopni megy? – de ebben a történetben bizony Mátyás életére törnek. A merénylet természetesen nem sikerül, s a bűnösök, ahogyan a mesékben, legendáriumban, - mivel azoknak igazságalapjuk van - általában történik, a bűnösök elnyerik büntetésüket. Ebben a mesében Mátyás nem hal meg. A valóságban viszont, mint mindenki aki megszületett, Mátyás Király is meghalt 1490 április 6-án. A meseoperát Gulyás Dénes rendezte. A szereposztásról és az elődások dátumairól itt tájékozódhat!

KultúraPécsPécsi Nemzeti Színházpremier