2024.05.02, Csütörtök
Premier a Pécsi Nemzet Színházban
Fotók: pnsz.hu és pixabay.com

Premier a Pécsi Nemzet Színházban

Forrás: pnsz.hu

2024.04.05. 08:40

Mátyás király vándorúton című darab ősbemutatóját április 6-án 17 órától tekinthetik meg.

Tallér Zsófia Mátyás király vándorúton  című meseoperájának ősbemutatóját tartják szombaton 17 órától a Pécsi Nemzeti Színház Kamaraszínházában. A premieren közreműködik a Pécsi Szimfonietta és a Pécsi Nemzeti Színház kibővített Énekkara Bókai Zoltán zenei vezetése mellett. A darabot Gulyás Dénes rendezte. 
 

 

"Mondják, az idő megszépíti az emlékeket. Bizonyára így van ez Mátyás királyunk esetében is, hiszen történelmi személyiséggé válni, csak küzdelmek árán lehet. Küzdelmeknek pedig nyertesei és vesztesi egyaránt vannak. A hiteles történelem erről szól Mátyás király esetében is. Emléke mégis megindítóan szép, olykor meseszerű, és ez nem lehet véletlen. Igazságos Mátyás király, - a történelembe és a népmesékbe így vonult be. Az előadás egyik története Mátyás királyról és az embereket sanyargató kolozsvári bíróról szól, a másik címe: Mátyás király lopni megy. Mindkettő az igazságos Mátyás legendájához hűen fejeződik be. Tallér Zsófia szövegkönyve használ népi és régies elemeket és mai nyelvezetet is. A kettő harmonikusan illeszkedik egymáshoz, akárcsak a zene szellemessége, mely hűen követi a figurák jellemét, a helyzet komolyságát és komikumát is" - olvasható a színház ajánlójában.

A Bartók–Pásztory-díjjal, Fonogram-, és Artisjus-díjjal elismert, tragikusan fiatalon elhunyt zeneszerző emlékének adózik a Pécsi Nemzeti Színház ezzel az ősbemutatóval.

Az előadásról bővebben itt: https://www.pnsz.hu/szindarab/matyas-kiraly-vandoruton/381

KultúraPécsPécsi Nemzeti Színházbemutató