2024.09.08, Vasárnap
Ördögkatlan Fesztivál - közeleg a nyitónap
Fotó: Ördögkatlan Fesztivál facebook

Ördögkatlan Fesztivál - közeleg a nyitónap

MTI

2024.07.25. 08:45

Mintegy 400 programot, színházi előadásokat, irodalmi eseményeket, képzőművészeti és családi rendezvényeket, koncerteket kínál az érdeklődőknek az idén július 30. és augusztus 3. között zajló Ördögkatlan Fesztivál - közölték a szervezők az MTI-vel.

Mintegy 400 programot, színházi előadásokat, irodalmi eseményeket, képzőművészeti és családi rendezvényeket, koncerteket kínál az érdeklődőknek az idén július 30. és augusztus 3. között zajló Ördögkatlan Fesztivál - közölték a szervezők az MTI-vel.

 

 

Kétszáznál is több programlehetőség

Mint írták, a baranyai Nagyharsányban, Beremenden, a palkonyai Mokos Pincészetnél és a Kisharsányhoz tartozó Vylyan szőlőbirtokon zajló fesztivál programjában 66 színházi előadás, 119 zenei program, 36 családi és 33 irodalmi program szerepel, valamint 48 workshop és 26 kiállítás.

Kiemelt események 

A kiemelt események között lesz a kolozsvári filmes hallgatók által készített Drakula halála című, új némafilm vetítése nagyzenekari kísérettel, valamint az a produkció, amelynek keretében középkori magyar versek átiratai lesznek hallhatók Háy János író, költő és a Szent Efrém Férfikar közreműködésében. Kiemelt esemény továbbá a Vízhang-koncert, amelynek keretében a beremendi strand medencéjére épített színpadon Dinyés Dániel vezetésével csendül fel Wagner, Vivaldi, Verdi és Liszt muzsikája.
Koncerttel idézi fel a francia Wombo Orchestra énekesnője, 2023-ban elhunyt Julie Roman emlékét Beck Zoli, a Besh o droM és a Psycho Mutants.

Az idei díszvendégek

A fesztivál díszvendége a 87 éves Korniss Péter fotoriporter, aki Hosszú úton című gyűjteményéből mutat be egy válogatást a Vylyan kiállítóterében.
Szintén díszvendég lesz Miquéu Montanaro francia-oxitán muzsikus, aki az idén három koncertet is ad, workshopokat tart, és ő a zenei vezetője annak a francia-magyar nagyzenekarnak, mely a Drakula-filmet kíséri az augusztus 3-i, "work in progress" bemutatóján.
 A Jászai-díjas színművész, Köles Ferenc Vaclav Havel Audiencia című tragikomédiájában alakítja a sörmester szerepét, valamint ismét vezeti majd a Faluturisták "szájtszíing"-performanszát, de látható lesz Karácsony Péter Kis hatalmasok című kisjátékfilmjében is.
A fesztivál díszvendége továbbá Nyáry Krisztián író, irodalomtörténész, akivel számos irodalmi programon találkozhatnak az érdeklődők.

Fiatalok a színpadon   

Fiatal színházcsinálók előadásait is megtekintheti a közönség, például érkeznek színészhallgatók Marosvásárhelyről, hogy Mohácsi János rendezésében a Johanna című produkciót adják elő. Ifj. Vidnyánszky Attilával a Studio K Néró című darabja látható, és az ő rendezésében kerül színre a Nemzeti Színház és a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház közös előadása, Az öngyilkos című darab. Szikszai Rémusz rendezésében Örkény Tóték című kisregényének színpadi adaptációja érkezik.

 

 

Visszatér Udvaros Dorottya, Mucsi Zoltán és Lovasi András is

A több száz program között szerepelnek a Magyar Zene Háza, a Hagyományok Háza, valamint független és nem független színházak előadásai is, míg visszatérőként üdvözölheti a közönség Udvaros Dorottyát, Mucsi Zoltánt, a 30Y-t és Lovasi Andrást, valamint új fellépőként köszönthetik Kern Andrást és a Belga zenekart.
A zenei, színházi és irodalmi programok mellett a legkisebbek számára is lesz kínálat. Mások mellett Farkasházi Réka és a Tintanyúl, a Simorág TánCirkusz, az Iszkiri zenekar, Rutkai Bori és bandája, A legcsinosabb óriás, Csoda és Kósza és A hisztis királykisasszony is fellép a baranyai összművészeti fiesztán.
A fesztiválról részletes információk a www.ordogkatlan.hu-n, valamint a fesztivál Facebook-oldalán olvashatók.

KultúraNagyharsányÖrdögkatlan FesztiválBaranya megye