2024.09.16, Hétfő
Világsztárok, fantasztikus programok a Zeneszüret Fesztiválon
Fotó: az esemény facebook oldala

Világsztárok, fantasztikus programok a Zeneszüret Fesztiválon

MTI

2024.08.31. 13:15

Az idén az opera áll a pécsi Zeneszüret Fesztivál középpontjában, amelyen szeptember 2-8. között szimfonikus koncert, operaelőadás, orgonazene, filmvetítés, családoknak és gyermekeknek szóló zenés események várják a közönséget több helyszínen.

A szervező Filharmónia Magyarország NKft. MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a baranyai vármegyeszékhelyen és környékbeli településeken zajló fesztivál ideje alatt a zene a hagyományoknak megfelelően a legváratlanabb helyeken csendül majd fel. Buszpályaudvaron, a belváros legnagyobb bevásárlóközpontjában, a piacon, gyógyszertárban, állatkertben, étteremben és az utcákon és tereken is hallható majd zeneszó, míg a pécsi Kodály Központ hangversenyterme, a székesegyház és a Széchenyi tér a nagykoncerteknek ad majd otthont.

 

 

José Cura a színpadon

A fesztivál fókuszában idén az opera áll. A Kodály Központban a Magyar Állami Operaház tolmácsolásában Puccini Toscáját adják elő két alkalommal is a világ egyik leghíresebb tenorja, José Cura főszereplésével szeptember 4-én és 6-án este.

A székesegyház patinás orgonája is megszólal 

Pécsre érkezik a Concerto Budapest is Bizet Carmenjének legismertebb dallamaival és két Csajkovszkij-művel, a Rómeó és Júliával és a B-moll zongoraversennyel.
A pécsi székesegyház patinás terét a bazilika orgonistája, Kovács Szilárd Ferenc és az Anima Musicae Kamarazenekar tölti be zenével.

 

 

Bor, zene és fürdő

A rendezvény idején exkluzív "operavacsorát" és borkóstolót is ajánlanak, de a dzsessz szerelemesei is megtalálják számításukat a Zeneszüreten, míg a fiatalokhoz DJ által újragondolt, átmixelt operadallamok szólnak éjszakai fürdőzéssel egybekötve a harkányi strandon.
A SzelfiSzüret nevű program keretében a látogatók híres operaszereplők jelmezeit is magukra ölthetik a Filharmónia Magyarország ingyenes szelfiboxában, a megosztott képekkel pedig koncertjegyeket lehet nyerni.

Családi nap

Szombaton családi napot rendeznek, ahol a Miért éppen opera? című rendezvényel, gyerekeknek kínált "komolyzenei komolytalanságokkal" várják a közönséget. A Meseerdő a volt vidámparkba költözik, ahol a mesék mellett a hangszerek is szóhoz jutnak majd, emellett zenés meseolvasással készülnek a szervezők a Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont épületében és a mecseki Dömörkapunál is.
A Széchenyi téri LED falon az előző évi fesztiválok koncertjeiből láthat válogatást a közönség.
A Zeneszüret legtöbb programja ingyenes. A fesztivál eseményeiről további részletek olvashatók a www.zeneszuret.hu weboldalon és a Filharmónia hivatalos Facebook-oldalán.

KultúraPécsZeneszüret FesztiválJosé Curaopera