2024.03.19, Kedd
Több embernek van munkája, mint év elején
Illusztráció: pexels.com

Több embernek van munkája, mint év elején

Innovációs és Technológiai Minisztérium

2020.09.25. 11:43

2020 szeptemberére 53 ezer fővel csökkent a regisztrált álláskeresők száma Magyarországon.

A gazdaságvédelmi intézkedések együttes hatásának köszönhetően a júniusi mélypontot követően 2020 szeptemberére 53 ezer fővel csökkent a regisztrált álláskeresők száma Magyarországon - olvasható az Innovációs és Technológiai Minisztérium sajtóközleményében.

A foglalkoztatottak száma augusztusban ismét 4,5 millió főre emelkedett, így a munkába állók száma már meghaladta a 2020 eleji értéket - mondta Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai azt mutatják, hogy

a regisztrált álláskeresők száma szeptemberre 323 ezer főre csökkent.

A három hónapja töretlen mérséklődés a munkahelyvédelmi és munkahelyteremtő programok érdemi hatásának tudható be. A foglalkoztatottak száma is folyamatosan nő hazánkban a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legutóbbi adatközlése szerint. Az augusztusban már a 4,5 millió főt is felülmúló érték egyre jobban közelít a tavaly nyáron elért csúcshoz.

 

A foglalkoztatási ráta 60 százalék alatti szintről 75 százalék fölé emelkedett

Az elmúlt évtizedben uniós összehasonlításban is kimagasló mértékben bővült a hazai foglalkoztatás. 2019 végéig a munkanélküliségi ráta 11,2 százalékról 3,4 százalékra szorult vissza. A 20-64 éves népesség foglalkoztatási rátája 60 százalék alatti szintről 75 százalék fölé emelkedett. Az EU tagállamaiban azonos időtávon alig több mint 5 százalékponttal nőtt a foglalkoztatási ráta, Magyarország tehát lényegében ledolgozta az egy évtizede még tetemes hátrányát az uniós átlaghoz képest.

„A járvány miatt a már elért eredményeket is részben újra kell építenünk. Így rövidtávon az a cél, hogy legalább annyi munkahelyet hozzunk létre, amennyit a vírus tönkretesz. A különböző beruházási és bértámogatásokkal közel egymillió magyar részesülhetett valamilyen munkaerőpiaci vagy képzési segítségben. Az elmúlt hónapok adatai alapján egyértelműen látható, hogy munkaerőpiacon végbement kedvező fordulat nem átmeneti jelenség, hanem időtálló fejlemény” – fogalmazott Bodó Sándor.

Országos hírekmunkaerőpiacálláskeresőkfoglalkoztatásITMKoronavírus