2024.07.18, Csütörtök
Csütörtöktől nyílik meg az új tanyafejlesztési pályázat
illusztráció - pixabay

Csütörtöktől nyílik meg az új tanyafejlesztési pályázat

MTI

2021.02.17. 09:50

Az idén 858 millió forint keretösszeggel hirdette meg a Tanyafejlesztési Programot az Agrárminisztérium.

A programra csütörtöktől lehet pályázni - jelentette be Nagy István agrárminiszter a közösségi oldalán szerdán közzétett videóban.

A tárcavezető kiemelte: a tanya a magyar nemzeti örökség része, ezért megőrzését a tárca kiemelten kezeli. Nagy István szerint a tanyasi életforma reneszánszát éli, hiszen a tanyán lakók 55 százaléka már nem ott született, hanem a városból költözött ki. A sajátos társadalom-földrajzi, építészeti, nyelvi, és néprajzi formához az agrártárca külön forrásokat is hozzárendelt.

 

Cél a tanyákon élők életszínvonalának javítása

Emlékeztetett: a Tanyafejlesztési Program 2011-es indítása óta összesen 2761 pályázat részesült támogatásban, több mint 11,2 milliárd forint összegben.

A kezdeményezés egyik alapvető célkitűzése a tanyákon élők életszínvonalának javítása, illetve az alapvető infrastruktúra és szolgáltatások fejlesztése. A tanyák nem csupán lakóhelyül szolgálnak, hiszen a speciális létforma szerves részét képezi a gazdálkodás, ezért kiemelten fontos a termelési lehetőségek megújítása is.

Az AM közölte: a minisztérium a megváltozott körülményekhez igazodva fontosnak tartotta felülvizsgálni a programot annak érdekében, hogy a jövőben nagyobb hangsúlyt tudjon fektetni a vidéki népesség megélhetésének biztosítására, az önfoglalkoztatás megteremtésére.

 

Akár 3 millió forint is elnyerhető

Az idei pályázat ezért a tanyán élők életszínvonalának javítására, a tanyai gazdálkodás megmentésére, a gazdálkodási feltételek megerősítésére és az új tanyagazdaságok indítására irányul a tájékoztatás szerint.

A pályázati felhívás szerint a pályázatok szerkesztésére a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. internetes felületén 2021. február 18-án 8 órától, míg azok véglegesítésére, egyúttal benyújtására 2021. február 25. 8 órától 2021. március 4-ig vagy forráskimerülésig lesz lehetőség.

A megítélhető támogatás maximális összege pályázónként legfeljebb 3 millió forint.

Országos hírekvidékfejlesztésvidékfejlesztési pályázat