2024.03.19, Kedd
Tizenegy éves csúcsra futott fel a lakásépítés, több mint 28 ezret adtak át
Illusztráció - Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

Tizenegy éves csúcsra futott fel a lakásépítés, több mint 28 ezret adtak át

mti

2021.02.24. 11:27

Az átlagos növekedés 33 százalékos, de a megyei jogú városokban 55, a községekben 45 százalékkal több lakás épült az előző évinél.

Tizenegy éves csúcson van a lakásépítés Magyarországon, országos szinten pedig az átadott lakások száma utoljára 2009-ben volt magasabb a 2020. évinél - hívják fel a figyelmet elemzők a Központi Statisztikai Hivatal szerdán közölt adatait kommentálva.

Tavaly 28 208 új lakás épült, 33,5 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A KSH kiemelte, hogy országos szinten az átadott lakások száma utoljára 2009-ben volt magasabb, mint 2020-ban.   

A használatba vett lakások átlagos alapterülete 98 négyzetméter volt tavaly, 1,4 négyzetméterrel nagyobb, mint az előző évben.


Debrecen, Győr és Szeged húzta a növekedést

Budapesten tavaly 6341 lakást vettek használatba, 8,6 százalékkal többet, mint 2019-ben. A jelentés szerint minden településkategóriában nőtt a használatba vett lakások száma: a megyei jogú városokban 55, a többi városban 31, a községekben 45 százalékkal több lakás épült az előző évinél.   

A megyei jogú városokban tapasztalható erős növekedés csaknem felét három nagyváros: Debrecen, Győr és Szeged adta, ezek mindegyikében 1000-nél több új lakást vettek használatba.

Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. makrogazdasági üzletágvezetője kiemelte, a lakásépítések száma 2020-ban a vírushelyzet ellenére is dinamikusan növekedett.

Ennek magyarázata egyrészt a vírushelyzet előtt jelentősen javuló jövedelmi helyzet, illetve, hogy ez a társadalom egy részénél a járványhelyzet ellenére sem változott, másrészt pedig a kormányzati kedvezmények, beleértve az új lakások kedvezményes áfáját is, amely még érvényes volt 2018. novembere előtt engedéllyel rendelkező építkezésekre.


Az idei év jelentős fordulatot hoz

A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma 22 556 volt, 35,8 százalékkal kevesebb, mint 2019-ben - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán.

A kiadott építési engedélyek száma 2020-ban számottevően elmaradt a felépített lakásokétól. Ez jelentős fordulat a korábbi évekhez képest, amikor az építési engedélyek száma még többszörösen meghaladta az új lakásokét - állapította meg a KSH. 

Minden településkategóriában csökkent a lakásépítési kedv. A csökkenés a kisebb települések felé haladva mérséklődik: Budapesten 48, a megyei jogú városokban 39, a többi városban 32, a községekben pedig 14 százalékkal kevesebb lakás építését kezdeményezték, mint egy évvel korábban.   

Az építendő lakások száma kizárólag egy régióban, Közép-Dunántúlon növekedett, 5,6 százalékkal. Emellett csak két megyében tapasztalható számottevő növekedés: Fejér (64 százalék) és Tolna megyében (28 százalék).

Országos hírekingatlanfejlesztéslakásépítésúj építésű lakások